Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης: Να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις οι τράπεζες - Oμαλοποίηση δανειοδότησης, μετά τη διευθέτηση των NPLs και stress tests

Χαρδούβελης: Να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις οι τράπεζες - Oμαλοποίηση δανειοδότησης, μετά τη διευθέτηση των NPLs και stress tests
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι από τις αρχές του 2015, θα επανέλθουμε σε ομαλούς ρυθμούς δανειοδότησης
Την ανάγκη, από εδώ και πέρα, οι τράπεζες να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, υπάρχουν δύο ζητήματα, στα οποία είναι αναγκαίο να δοθούν λύσεις:
- Το πρώτο ζήτημα αφορά τόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες, όσο και τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελούν βραχνά για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη δυσκολία που έχουν οι τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια.
Με την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι από τις αρχές του 2015, θα επανέλθουμε σε ομαλούς ρυθμούς δανειοδότησης.
Ταυτόχρονα ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά την ισχυρή ανακεφαλαιοποίησή τους κατά τη διάρκεια του 2012-2013, κατάφεραν και άντλησαν από τον ιδιωτικό τομέα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, κεφάλαια ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα
Η τρέχουσα και τελευταία διαπραγμάτευση του προγράμματος της οικονομίας αποτελεί τον προθάλαμο της νέας ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ανέφερε στη συνέχεια της εισήγησής του ο κ. Χαρδούβελης.
Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με τις δραματικές στιγμές, που βίωσε η χώρα πριν από μερικά χρόνια. Η χώρα μας πλέον είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι πλέον η οικονομία όπως ήταν πριν λίγα χρόνια, πριν μερικούς μήνες. Είναι το πολιτικό κλίμα, η αβεβαιότητα και η αστάθεια που δεν αφήνουν τα πράγματα να προχωρήσουν. Γι΄ αυτό το λόγο η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.
Επομένως, το επόμενο βήμα για την ελληνική οικονομία από εδώ και πέρα είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητάς, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι εξαγωγές, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης. Αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος αύξησης των εισοδημάτων και μείωσης της ανεργίας, δεδομένου ότι εκ νέου διόγκωση της κατανάλωσης με δανεισμό δεν μπορεί να υπάρξει και ούτε θέλουμε να υπάρξει.
Ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους τους συμπολίτες μας, που πλήττονται από τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή. Να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες στο νέο αναπτυξιακό περιβάλλον, πρόσθεσε.
Σχεδιάζουμε να αναδείξουμε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, η οποία θα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στις διεθνείς αγορές.
Υλοποιούμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο στη χώρα. Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη:
• η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
• η διοικητική μεταρρύθμιση στο δημόσιο,
• οι σταδιακές φοροαπαλλαγές,
• και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος με την ταυτόχρονη άρση της πιστωτικής ασφυξίας.
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθούμε ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων και την είσοδο νέων επιχειρήσεων στις αγορές.
Η ύφεση φτάνει πλέον στο τέλος της, καθώς μετά από 6 χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014. Η ανατροπή αυτή δεν είναι μικρής σημασίας ή αυτονόητη, όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν.
Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αποκαθίσταται σε υγιέστερες βάσεις. Το 2013 η Ελλάδα είχε θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εξάγαμε περισσότερα από όσα εισάγαμε για πρώτη φορά από το 1948.
Επίσης, το ελληνικό κράτος, όπως και το τραπεζικό σύστημα αλλά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης