Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Αδειάζει» τον Σαμαρά το ΔΝΤ - Thomsen: Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση περί ακύρωσης του ελληνικού προγράμματος

«Αδειάζει» τον Σαμαρά το ΔΝΤ - Thomsen: Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση περί ακύρωσης του ελληνικού προγράμματος
Υπέρ της προληπτικής στήριξης της Ελλάδας τάχθηκε χθες η C. Lagarde
Ένα ακόμη «όχι» στα σχέδια ταχείας εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης εισπράττει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμήνυσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση περί ακύρωσης του ελληνικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται εδώ πως τα ευρωπαϊκά κεφάλαια για την Ελλάδα ολοκληρώνονται στα τέλη του 2014, ενώ η βοήθεια του 2016 λήγει το 2016.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει πως σχεδιάζει πρόωρη απεμπλοκή από το σύνολο της εξωτερικής βοήθειας (ήτοι την παύση του δανείου και από το ΔΝΤ), ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν το γνωρίζει...
Ειδικότερα, δια στόματος του - γνώριμου στην Ελλάδα - P. Thomsen, ο οποίος πλέον διατελεί επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, καθίσταται σαφές πως το Ταμείο δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση περί ακύρωσης του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα, ο P. Thomsen υποστήριξε πως τα ελληνικά spreads καταδεικνύουν πως η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εν αμφιβόλω.
«Τα spreads δείχνουν πως η πρόσβαση στις αγορές είναι επισφαλής» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη σ' αυτόν τον τομέα».
Ας σημειωθεί πως τα ελληνικά spreads κινούνται σήμερα στις 568 μονάδες.
Πάντως, ο P. Thomsen αναγνώρισε πως η «Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
Χθες, Πέμπτη, παρόμοια άποψη εξέφρασε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde, η οποία τάχθηκε υπέρ της προληπτικής στήριξης της Ελλάδας.
"Προληπτική στήριξη χρειάζεται η Ελλάδα", διεμήνυσε η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, τονίζοντας επί της ουσίας πως δεν ασπάζεται τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, το οποίο επισήμως λήγει το 2016.
"Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, να αποφασίσει πως θα χειριστεί τα οικονομικά της δεδομένα", διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την πεποίθησή της πως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να έχει μια προληπτική υποστήριξη από το ΔΝΤ, η οποία θα ήταν χρήσιμη για να ανακάμψει η ελληνική οικονομίας.
Ταυτόχρονα η Lagarde εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής δημοσιονομικής κατάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης