Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Φρένο στις προσδοκίες της Ελλάδος για έξοδο από το μνημόνιο – Αρχές του 2015 θα επανεξετασθεί το θέμα

ΔΝΤ: Φρένο στις προσδοκίες της Ελλάδος για έξοδο από το μνημόνιο – Αρχές του 2015 θα επανεξετασθεί το θέμα
Προσγειωθείτε και συνεχίστε αταλάντευτα στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής, διεμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην Ελλάδα....
«Πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, έβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας την ελληνική αντιπροσωπεία για τους κινδύνους που εγκυμονεί το εγχείρημα πριν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και εδραιωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.
Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο της, διεμήνυσαν στους κ. κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Στουρνάρα και Σ. Παπασταύρου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την μνημονιακή πολιτική, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, μέχρις ότου οι συζητήσεις για τον πρόωρο τερματισμό του ελληνικού προγράμματος πάρουν επίσημη μορφή.
Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν τον Δεκέμβριο στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στις αρχές του 2015.
Πάντως, η ελληνική αποστολή δεν υπέβαλε χθες γραπτό αίτημα για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει τον Μάρτιο του 2016.
Αντιθέτως, άκουσε από «πρώτο χέρι» τις απόψεις των διοικούντων του διεθνούς οικονομικού οργανισμού για τους κινδύνους που εγκυμονούν, στην περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει να διακόψει το πρόγραμμα χρηματοδότησης και απευθυνθεί στις αγορές γα την κάλυψη των αναγκών της διετίας 2015-2016.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με αντικείμενο την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και τα «πιθανά επόμενα βήματα», η κα Λαγκάρντ συνεχάρη τους Έλληνες αξιωματούχους για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τους ενθάρρυνε για την αποφασιστική εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
Η ίδια, επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προγράμματος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος είχε και ολιγόλεπτο τετ-α-τετ με την κυρία Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση χωρίς την παρουσία τρίτων, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση και πρόσθεσε:
«Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν.
Να μην οπισθοδρομήσουμε.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».
Πάντως, εδώ και μέρες η κα Λαγκάρντ φρόντισε να στείλει τα μηνύματά της στην Αθήνα, συστήνοντας στη χώρα μας να λάβει «προληπτική στήριξη» από το ΔΝΤ, που μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες έως 2 χρόνια.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την ετήσια σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε: «Προφανώς κάθε χώρα, άρα και η Ελλάδα, έχει δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει και πώς επιθυμεί να διαχειριστεί την οικονομική της κατάσταση. Πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει και να πετύχει διαρκή ικανοποιητικά αποτελέσματα, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση αν λάμβανε προληπτική στήριξη. Άρα, μιλάμε για μια μετεξέλιξη της σχέσης (σ.σ. με το ΔΝΤ), αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να προχωρήσει η χώρα τελικά μόνη της».
Το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει ότι Προληπτική Γραμμή Ρευστότητας (PLL) παρέχεται για 6 μήνες έως 2 χρόνια και στη βοήθειά της έχουν καταφύγει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και το Μαρόκο. Αντίστοιχο μηχανισμό προληπτικής γραμμής ρευστότητας διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Και οι δύο μορφές προληπτικής στήριξης συνοδεύονται από όρους και υποχρεώσεις, άρα οδηγούν σε «μίνι» μνημόνιο.

Eurogroup

Ανάλογα μηνύματα αναμένεται να λάβει ο κ. Χαρδούβελης και στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου σταδιακά φαίνεται να μετατοπίζεται το κέντρο των εξελίξεων για το ελληνικό πρόγραμμα και την επικείμενη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την 26η Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται η δημοσιοποίηση των stresst test για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι 4 συστημικές της χώρας μας.
Επόμενος σταθμός η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί πριν από το eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Γι' αυτό άλλωστε η ελληνική αποστολή δεν υπέβαλε χθες γραπτό αίτημα για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης