Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρέμβαση της Ευρώπης για να αποτραπεί το χάος στην Ελλάδα – Προσπάθειες Barroso να σβήσει η «φωτιά» στις ευρωαγορές

Παρέμβαση της Ευρώπης για να αποτραπεί το χάος στην Ελλάδα – Προσπάθειες Barroso να σβήσει η «φωτιά» στις ευρωαγορές
Η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια
Ηχηρή παρέμβαση για να αποτραπεί το χάος και η κατάρρευση στην Ελλάδα έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει "με κάθε τρόπο" τις προσπάθειες της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της. 
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, S. O' Connor, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο τρόπος εξόδου της χώρας από το μνημόνιο θα συζητηθεί αργότερα μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με τον O' Connor, η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια, επιβραβεύοντας έτσι την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παραδέχτηκε σήμερα ότι η πρόσφατη βίαη διόρθωση στο χρηματιστήριο της Αθήνας και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων οφείλεται στις ανησυχίες και την αβεβαιότητα που επικρατούν σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στα πόδια της, χωρίς τη στήριξη της τρόικας.
Παρόλ' αυτά η Ε.Ε., όπως έχει δεσμευτεί, θα στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειες για πλήρη πρόσβασή της στις αγορές.
Θα τηρηθεί η δέσμευση για συνεργασία και στήριξη της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο O' Connor ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα έθεσε λανθασμένα θέμα εξόδου από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νωρίτερα του προβλεπομένου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, J. Katainen, η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο με στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και δημοσιονομικά ισχυρό αναπτυξιακό μοντέλο.
Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, περιελάμβανε πολλές δύσκολες επιλογές.
Η Κομισιόν και η Ευρωζώνη στο σύνολο της έχουν στηρίξει την Ελλάδα να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, τώρα μάλιστα που οι ενδείξεις ότι η χώρα γυρίζει σελίδα ισχυροποιούνται.
Σύμφωνα με τον Katainen, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο, με στόχο να διασφαλιστούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες και η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά.

Ηχηρή παρέμβαση Barroso για την αναστάτωση στις αγορές – «Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή συναγερμού»

Καθησυχάζει ο Barroso, ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης
Παρέμβαση με αφορμή την αναστάτωση που επικρατεί στις αγορές το τελευταίο τριήμερο πραγματοποίησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso.
O Barroso τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού η συναγερμού, με φόντο τις πιέσεις που δέχονται τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων.
Όπως σημείωσε η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι προσεκτική με τις αγορές.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι και σήμερα οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να υποχωρεί πάνω από 2% και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται στο 9,10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης