Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος: Ξεκινά η «μάχη» για τον προϋπολογισμό του 2015 - Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ): Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2014 θα είναι κάτω από το 3%

tags :
Κύπρος: Ξεκινά η «μάχη» για τον προϋπολογισμό του 2015 - Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ): Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2014 θα είναι κάτω από το 3%
Την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής συζήτησης
(upd) Τα βασικά σημεία του κυπριακού προϋπολογισμού παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης.
Ειδικότερα, ο Κύπριος υπουργός ενώπιον της Βουλής παρέθεσε τις βασικές παραμέτρους του προϋπολογισμού του 2015.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο, ενώ τόνισε ότι αναμένει ότι πριν το 2017 θα είναι κάτω από το 100%, ενώ το ΑΕΠ θα έχει καταγράψει την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης.
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2015- 2017 δεν έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τη διόρθωση που έχει αρχίσει να καταγράφεται στην οικονομία, αλλά να τη βοηθήσουν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2014 θα είναι κάτω από το όριο του 3%, που θέτει η ΕΕ, ενώ η τρόικα αναμένει έλλειμμα 4,7% και το ΔΝΤ 4,4%.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι το υπουργείο αναμένει πλεονασματικό πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014, της τάξης του 0,5%, και ως εκ τούτου, διόρθωση υπερβολικού ελλείμματος δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε καθορίσει το ECOFIN.
Επίσης, σημείωσε ότι «η ανεργία άρχισε να αποκλιμακώνεται» και το 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,8%.
Η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου.
Πάντως, το έργο της κυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη προμηνύεται αρκετά δύσκολο, καθώς αρκετοί βουλευτές τάσσονται εναντίον του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης