Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Στα 5 εκ. ευρώ τα δάνεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Progress» - Ποιες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν

Κομισιόν: Στα 5 εκ. ευρώ τα δάνεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Progress» - Ποιες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν
182 εκ. ευρώ σε 20.000 επιχειρηματίες διένειμε η Κομισιόν
Δάνεια και εγγυήσεις ύψους 5 εκ. ευρώ έλαβαν το 2013 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη του κοινοτικού προγράμματος Progress.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, χάρη στο μηχανισμό Progress, οι ελληνικές επιχειρήσεις ωφελήθηκαν το 2013 με 5 εκ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, ως πάροχοι μικροχρηματοδοτήσεων Progress λειτούργησαν η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, οι οποίες αποτελούν παρόχους μικροπιστώσεων.
Για τον σκοπό αυτό, με βάση την σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα έλαβε το ποσό των 900.000 ευρώ και η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου 4 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στην Ε.Ε., διατέθηκαν δάνεια 182 εκ. ευρώ σε 20.000 επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 60% των επιχειρηματιών που χρηματοδοτήθηκαν από το μηχανισμό Progress, ήταν άνεργοι ή οικονομικά μη ενεργοί κατά την υποβολή της αίτησης (έναντι 32% το 2012), το 36% ήταν γυναίκες και το 5,9% ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ο Επίτροπος Απασχόλησης László Andor υπογράμμισε πως «η συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων μπορεί να είναι δύσκολη για τους ανέργους, τους νέους και τα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες, αλλά τα μικρά δάνεια, όπως αυτά που παρέχουν οι μικροχρηματοδοτήσεις Progress, μπορούν να έχουν καθοριστική σημασία για τους εν δυνάμει επιχειρηματίες οι οποίοι, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους στην πράξη».
Τη μεγαλύτερη υποστήριξη από το μηχανισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, λαμβάνουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου (31%) και στη γεωργία (21%).
Ακολουθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής και της εστίασης (7%), στις μεταφορές και στην αποθήκευση (6%), στις κατασκευές (6%) και στη βιοτεχνία (5%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης