Τελευταία Νέα
Οικονομία

H μυθική περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ένας μύθος....και τίποτε άλλο - Λεηλατήθηκε από το κράτος....

H μυθική περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ένας μύθος....και τίποτε άλλο - Λεηλατήθηκε από το κράτος....
Ισχυρή πτώση -66% σημειώνουν τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας - Το 2008 έφθαναν τα 19,6 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν σε 7.6 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013
Πλούσια.... χάρη στο φιλανθρωπικό της έργο είναι σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος και όχι για την περιουσιακή της κατάσταση η οποία να σημειωθεί λεηλατήθηκε από το ίδιο του κράτος στο πέρασμα των χρόνων.
Η …μυθική της περιουσία είναι ένας μύθος και τίποτε περισσότερο.

Το ελληνικό κράτος προχώρησε σε εξαγορά της εκκλησιαστικής περιουσίας για την αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών και ακτημόνων μικρών κτηνοτρόφων με νόμο που ψήφισε η Βουλή του 1952.
Το κράτος απέκτησε βοσκοτόπια συνολικής έκτασης 601.544 στρεμμάτων.
Επίσης οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μαζί με τα ελαιόδεντρα θα ξεπερνούσαν τα 141.333 στρέμματα και 32.043 αγροληπτικών και εμφυτευτικών κτημάτων.
Με την ίδια νομοθεσία τα μοναστήρια παρεχώρησαν στο Δημόσιο αγρούς συνολικής έκτασης 1015,146 στρεμμάτων και βοσκοτόπια συνολικής έκτασης 169.160 στρεμμάτων.
Η εξαγορά της εκκλησιαστικής περιουσίας έφθανε τα 97.601.000.000 δραχμές το 1952 και θα ελάμβανε το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων σε τρείς δόσεις και αστικά ακίνητα.
Η συμφωνία δεν τηρήθηκε από το ελληνικό κράτος και η δικαιολογία που διατυπώθηκε ήταν ότι ο αριθμός των στρεμμάτων ήταν μικρότερος σε σχέση με την αρχική συμφωνία.
«Η Εκκλησία της Ελλάδος έλαβον τίποτε πέραν της αχαριστίας» , όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο βιβλίο του με τίτλο η Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του Κλήρου.
Το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ούτε στην περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας η οποία αρκέστηκε μόνο στην αναβάθμιση των κληρικών.
Οι κληρικοί χαρακτηρίστηκαν δημοσίου υπαλλήλοι το 1909 αλλά το νομικό καθεστώς ολοκληρώθηκε το 1964.
Σήμερα ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 8200.
Η τελευταία επιδρομή κατά της εκκλησιαστικής περιουσίας έγινε τον Μάιο του 1987 ενώ η πρώτη σημειώθηκε επί Βασιλιά Όθωνα καταρτίζοντας διάταγμα του 1833 με οποίο χάθηκε μεγάλο μέρος της μοναστηριακής περιουσίας και πέρασε στο κράτος.
Σήμερα τα έσοδα κατρακυλούν ενώ οι φόροι εκτινάχθηκαν στα ύψη.
Στα συσσίτια σαν άλλος ζητιάνος είναι πολύ πιθανό να βγει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αφού τα έσοδα πέφτουν ενώ τα έξοδα παραμένουν σταθερά και οι φόροι τετραπλασιάστηκαν προς το κράτος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρει ένα περιστατικό που αποκαθηλώνει το μύθο γύρω από την εκκλησιαστική περιουσία αλλά και τι λένε ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες.
«Ένα τηλεοπτικό συνεργείο της Γαλλίας τον επισκέπτεται και η πρώτη φράση που του λέει ο δημοσιογράφος ήταν ότι έρχονταν από το υπουργείο του είπαν ότι εάν η Εκκλησία προσέφερε τα σημερινά διαθέσιμα χρήματά της αρκούσαν και μόνον αυτά να καλύψουν το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας»
Γιατί δεν το επιχειρείτε ρωτά ο δημοσιογράφος ;
Το περιστατικό αυτό ίσως ήταν μια ευκαιρία για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος να γράψει βιβλίο για την περιουσία που δεν υπάρχει αλλά και για τις λεηλασίες που έχει υποστεί από το κράτος.
Το www.bankingnews.gr ρίχνει φως στα άδεια ταμεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την αλήθεια και τη δυσχερή οικονομική θέση που έχει περιέλθει Ο Κεντρικός Οικονομικός Οργανισμός της Εκκλησίας που είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ένα «θαύμα» ή στην καλύτερη περίπτωση μια πιο φιλική κυβέρνηση για να μη χρεοκοπήσει !

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια.
Βουτιά 66% σημειώνουν τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Το 2008 έφθαναν τα 19,6 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν σε 7.6 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013.
Το 2014 εκτιμάται ότι θα πέσουν στα επίπεδα των 6 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τα μισθώματα ακινήτων τα οποία μειώθηκαν στα επίπεδα του 50%.

Ακίνητα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες 227 ακίνητα είναι μισθωμένα στην περιοχή της Αθήνας και 148 στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο 60 ακίνητα παραμένουν άδεια στην Αθήνα και 37 στη Θεσσαλονίκη.
Οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες εκτός των χαμηλών εσόδων έχουν κακοπληρωτές και φέσια που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι φόροι
Η Εκκλησία ήταν ο καλύτερος «πελάτης» της εφορίας αλλά λόγο της οικονομικής κρίσης πληρώνει με δόσεις τους φόρους.
Το 2008 είχε καταβάλει 690.000 ευρώ σε φόρους.
Οι αναλογούντες φόροι εκτινάχθηκαν στα 2.470.000 εκατ ευρώ το 2011 καθώς φορολογήθηκαν τα ενοίκια και θεσμοθετήθηκε το χαράτσι που μετεξελίχθηκε σε ΕΝΦΙΑ.
Το 2012 το ύψος των φόρων ανήλθε σε 2.270.000 ευρώ και το 2013 έπεσαν σε 1.640.000 ευρώ διότι αυξήθηκε ο αριθμός των άδειων ακινήτων. Την ίδια στιγμή μειώθηκε και η αξία των μισθωμάτων.
Ποιοι δεν πληρώνουν φόρους στο κράτος.
Ο νόμος 4223 που καθιερώνει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στο άρθρο 3 προβλέπει ποιοι δεν θα πληρώσουν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Μεταξύ αυτών που απαλλάσσονται από την καταβολή του φόρου είναι τα ΝΠΙΔ που δεν εντάσσονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης , μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού , εκπαιδευτικού φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο.
Από το φόρο εξαιρούνται και οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.
Φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας
Μόνο το 2013 διατέθηκε το ποσό των 110 εκατ. ευρώ και προήλθε από 700 ιδρύματα.
Σε καθημερινή βάση διανέμονται καθημερνά 150.000 μερίδες φαγητού από τις ενορίες όλης της Ελλάδος.

Υποσημείωση

Για να αποδοθεί η πραγματικότητα ως έχει η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει περιουσία όπως η πλειοψηφία υποστηρίζει.
Ωστόσο τα μοναστήρια έχουν περιουσία σε ακίνητα κυρίως αλλά τα μοναστήρια είναι αυτοδιοικούμενα....


Νικος Θεοδωροπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης