Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αθ. Ορφανίδης (πρώην ΚτΚ) στο CNBC: Η απραξία της ΕΚΤ θα στοιχίσει στην Ευρωζώνη - Αναγκαία η αγορά κρατικών ομολόγων

Αθ. Ορφανίδης (πρώην ΚτΚ) στο CNBC: Η απραξία της ΕΚΤ θα στοιχίσει στην Ευρωζώνη - Αναγκαία η αγορά κρατικών ομολόγων
«Θα ήταν θετικό για την Ευρωζώνη, εάν η ΕΚΤ ανακοίνωνε σύντομα την ενεργοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης»
Αναπόφευκτη θεωρεί ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθ. Ορφανίδης, την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Στον απόηχο των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, ο Κύπριος οικονομολόγος υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, προκειμένου να τονωθεί η εύθραυστη ευρωπαϊκή ανάκαμψη.
«Θα ήταν θετικό για την Ευρωζώνη, εάν η ΕΚΤ ανακοίνωνε σύντομα την ενεργοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης» σημείωσε ο Αθ. Ορφανίδης, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.
Πάντως, ο ίδιος εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα διστάσει να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, καθώς όπως επισήμανε, ο M. Draghi δεν θα αυξήσει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Βέβαια, ο Αθ. Ορφανίδης αναγνώρισε ορισμένα ελαφρυντικά στην ολιγωρία του M. Draghi, όπως αυτό της μόνιμης γερμανικής άρνησης.
«Η απραξία θα μπορούσε να στοιχίσει στην Ευρωζώνη. Η επιστροφή στην ύφεση είναι αρκετά πιθανή, εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να ολιγωρεί» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
«Εάν η ΕΚΤ δράσει γρήγορα, τότε θα παράσχει τα κατάλληλα εφόδια, προκειμένου η οικονομία να τονωθεί και ο πληθωρισμός να αυξηθεί» κατέληξε ο Κύπριος οικονομολόγος.
Ας σημειωθεί πως ο Αθ. Ορφανίδης διατέλεσε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από το 2007 έως το 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης