Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας - Εφικτή η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου - Έρχεται η ίδρυση… Ενεργειακού Χρηματιστηρίου

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας - Εφικτή η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου - Έρχεται η ίδρυση… Ενεργειακού Χρηματιστηρίου
Τι αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης
Απόλυτα εφικτός είναι ο στόχος για τη δημιουργία περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ο οποίος θα αναβαθμίσει σημαντικά το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης, η δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου που θα εδρεύει στην Ελλάδα είναι απόλυτα εφικτή.
Έτος ορόσημο για την κατασκευή του κόμβου αποτελεί το 2018 – 2019, όπου η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων αερίου θα μπορεί να διασφαλιστεί από διάφορα σημεία εισαγωγής.
Ας σημειωθεί πως η μελέτη του ΙΕΝΕ παρουσιάστηκε στο περιθώριο του 19ου Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη».
«Μία βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του προτεινόμενου περιφερειακού εμπορικού κόμβου αερίου είναι η ίδρυση Ενεργειακού Χρηματιστηρίου στο οποίο θα διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά συγχρόνως θα προσφέρει τον απαραίτητο μηχανισμό και διαφανείς όρους λειτουργίας για την διενέργεια και άλλων συναλλαγών με υποκείμενο ποσότητες φυσικού αερίου» αναφέρει παράλληλα, η μελέτη.
«Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος όγκος αερίου που θα διέρχεται τότε μέσω Βορείου Ελλάδος και θα αφορά συμβολαιοποιημένες ποσότητες, μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, η εμπορική δραστηριότητα του κόμβου θα αφορά οριακές ποσότητες» καταλήγει το ΙΕΝΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης