Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρέος 380 δισ. θα αποπληρώσουν οι Έλληνες μέχρι το 2040 - Για πάντα μαζί με την τρόικα, μόνο τα πρώτα 25 χρόνια θα είναι δύσκολα

Χρέος 380 δισ. θα αποπληρώσουν οι Έλληνες μέχρι το 2040 - Για πάντα μαζί με την τρόικα, μόνο τα πρώτα 25 χρόνια θα είναι δύσκολα
Τα… πρώτα 25 χρόνια δύσκολα, μετά θα ανασάνουμε
«Ένα βουνό» δισεκατομμυρίων οι υποχρεώσεις των καταχρεωμένων Ελλήνων φορολογουμένων μέχρι το 2040, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν για παλιά και νέα δάνεια που έλαβε η χώρα μας από τις αγορές και την τρόικα το ποσό των 380 δισ. ευρώ!
Το βάρος αυτών των υποχρεώσεων που αντιστοιχεί σε χρέος 38.000 ευρώ για κάθε Έλληνα πολίτη (ακόμη και τους αγέννητους) προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που αφορούν τις λήξεις του χρέους ( έντοκα, ομόλογα, δάνεια) της κεντρικής διοίκησης.
Μόνο ο «λογαριασμός» για τους τόκους που φθάνει και ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ είναι από μόνος του βαρύς και ασήκωτος ασκώντας τρομακτική πίεση στον προϋπολογισμό για την κάλυψη αυτής της δαπάνης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το «κούρεμα» του χρέους (PSI+) το 2012 και την επαναγορά των ομολόγων στην συνέχεια οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο μισό.
Από τα 13 δισ. ευρώ που κατέβαλε σε ετήσια βάση ο προϋπολογισμός ( υπήρχαν και χρονιές που οι δαπάνες για τόκους έφθαναν ακόμη και τα 16,3 δισ. ευρώ όπως το 2011), αυτές υποχώρησαν στα 6 δισ. ευρώ φέτος.
Ωστόσο, οι «ανάσες» αυτές από την αναδιάρθρωση του χρέους είναι προσωρινές καθώς μετά το 2020 η ελληνική οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με μία νέα «έκρηξη» στα ποσά των τόκων που πρέπει να πληρώσει, απόρροια του PSI.
Μετά το «κούρεμα» εκδόθηκαν 20 διαφορετικά ομόλογα με διάρκεια λήξης από 11 έως και 30 χρόνια. Το πρώτο μετά PSI ελληνικό ομόλογο λήγει το 2023 και το τελευταίο το 2042.
Σε ότι αφορά το επιτόκιο αυτό από 2% που είναι από τις 24 Φεβρουάριου του 2012 έως το Φεβρουάριο του 2015, ανεβαίνει στο 3% έως το Φεβρουάριο του 2020 και στη συνέχεια στο 3,65% έως το Φεβρουάριο του 2021 και στο 4,3% από το Φεβρουάριο του 2021 έως το Φεβρουάριο του 2042.
Από το 2015 θα ξεκινήσει να «τρέχει» και η ρήτρα που υπάρχει με το ΑΕΠ. Σύμφωνα με αυτή εφόσον ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο το επιτόκιο θα αυξάνεται κατά 1%.

Για πάντα μαζί…
Αιχμάλωτη των δανειστών για δεκαετίες θα παραμείνει η χώρα, έως ότου οι έλληνες φορολογούμενοι αποπληρώσουν το 75% των δανεικών που έλαβαν από την τρόικα και τις αγορές.
Όπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Mega, μόνο αν καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους μας θα γλιτώσουμε από τη στενή επιτήρηση των δανειστών.
Για να αμβλύνει δε τις εντυπώσεις που προκαλεί η ομολογία από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών ότι η τρόικα θα είναι …πανταχού παρών για πολλά χρόνια ακόμα, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η σχέση με τους δανειστές θα αλλάξει.
Δεν θα έχει τη μορφή της αυστηρής επιτήρησης και των πυκνών επισκέψεων των επιθεωρητών των δανειστών, αλλά θα έχει το χαρακτήρα μιας πιο χαλαρής παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Παράλληλα ο υπουργός έβαλε στις πραγματικές του διαστάσεις και το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο.
Όπως είπε, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής 6-12 μηνών «μέχρι η Ελλάδα να βγει εντελώς από το Μνημόνιο». Από κει και πέρα, «θα έχουμε μία νέα σχέση με τους εταίρους», η μορφή της οποίας είναι, αυτή τη στιγμή, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ακολουθεί την μνημονιακή πολιτική την οποία θα υπαγορεύουν οι δανειστές ή ακόμα και οι αγορές σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, όποτε η χώρα εκδηλώνει τάσεις απελευθέρωσης.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε εξάλλου ότι στο Eurogroup μίλησε για «συνετή έξοδο» από το Μνημόνιο. «Αυτό σημαίνει», όπως εξήγησε, «ότι έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας στην άκρη αν το χρειαστείς απέναντι στις αγορές».
Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός πως οι εταίροι μιλάνε για νέα σχέση «σημαίνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου κι ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες περί μίας συνετής εξόδου».
Σχολιάζοντας το πρώτο μνημόνιο, είπε ότι πέτυχε σε κάποιους στόχους αλλά με πολύ μεγάλο κόστος. Σημείωσε ότι έπρεπε να προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και μετά στην αγορά εργασίας προκειμένου να περιοριστεί η ύφεση.
Πριν από τις 8 Δεκεμβρίου και το κρίσιμο Eurogroup που θα λάβει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος ο επίτροπος επί των Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Ελλάδα, όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης