Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε στάση αναμονής 40 χιλ. συνταξιούχοι για τα εφάπαξ τους - Παγώνουν οι πληρωμές, μέχρι τον Μάιο του 2015

Σε στάση αναμονής 40 χιλ. συνταξιούχοι για τα εφάπαξ τους - Παγώνουν οι πληρωμές, μέχρι τον Μάιο του 2015
Μέχρι να οριστούν οι δείκτες βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, δεν δύναται να υπολογιστεί το εφάπαξ ποσό που πρέπει να δοθεί, βάσει του νέου υπολογισμού
Ως τον Μάιο του 2015 καλούνται να κάνουν υπομονή 40 χιλ. συνταξιούχοι, οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, για την καταβολή των εφάπαξ στους λογαριασμούς τους.
Η εμπλοκή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προέκυψε καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ποσού έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
Σημειώνεται ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο συντελεστής βάσει του οποίου τα εφάπαξ θα μειώνονται ανάλογα με τα ελλείμματα που παρουσιάζει ο κάθε φορέας, ήτοι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο συντελεστής βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.
Τον «άλυτο γρίφο», ίσως, καταφέρει να λύσει μια αλλαγή σε έναν μαθηματικό τύπο, ωστόσο τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, προς όφελος…κανενός, πλην του υπουργείου. Έτσι, ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα, μέχρι τον Μάιο του 2015 κανένα Ταμείο δεν θα μπορεί να βγάλει νέα εφάπαξ πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί να πληρωθούν σε όσους αποχώρησαν μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2013.
Στην πράξη παγώνουν ως και 20 μήνες οι πληρωμές εφάπαξ από τα Ταμεία και τους λογαριασμούς Πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, καθώς και των φορέων πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα για ασφαλισμένους που αποχώρησαν για σύνταξη μετά την 1η Σεπτέμβρη 2013.
Αυτή η ανεπίσημη οδηγία έχει δοθεί μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» με διασταυρωμένες πληροφορίες, σε διοικήσεις που ζητούν να ενημερωθούν από αρμόδιους παράγοντες για το αν μπορούν να προχωρούν σε πληρωμές νέων εφάπαξ.
Η «τεχνητή αναστολή πληρωμών» βολεύει όπως φαίνεται το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο νέος τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις ως και 30% ή ακόμη και 40% για τους φορείς που έχουν λίγα έσοδα, πολλές αποχωρήσεις και υψηλά ελλείμματα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχουν κάνει στο υπουργείο, όταν καθοριζόταν νομοθετικά το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης