Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καμία απόφαση για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup – Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα κρίνουν τη συνέχιση ή όχι του προγράμματος στήριξης

Καμία απόφαση για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup – Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα κρίνουν τη συνέχιση ή όχι του προγράμματος στήριξης
Η συνέχιση ή μη του προγράμματος στήριξης από τον EFSF, θα εξαρτηθεί από το βαθμό πρόσβασης της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές
Καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup, το οποίο θα περιοριστεί στη συζήτηση για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Αυτό αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η συνέχιση ή μη του προγράμματος στήριξης από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης, τον EFSF, θα εξαρτηθεί από το βαθμό πρόσβασης της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές.
Με άλλα λόγια, τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα θα καθορίσουν το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της μέσω των διεθνών αγορών, ή αν τελικά χρειαστεί παράταση του προγράμματος στήριξης.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici δήλωσε χτες ότι οι τελικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Η πρώτη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει ο Moscovici.
Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο το Υπ. Οικονομικών, συμπληρώνει το σχέδιο για την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής, σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των εταίρων.
Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, με αυτή την προληπτική στήριξη και την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματαγορές καθώς θα βελτιωθεί η βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης και ως εκ τούτου θα μειωθούν τα spread.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με την λύση προληπτική γραμμή στήριξης, "η Ελλάδα απελευθερώνεται, τυπικά τουλάχιστον, από τον έλεγχο της τρόικας ως προς την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος" κάτι που όμως "προβληματίζει έντονα το Βερολίνο" στους κόλπους του οποίου επικρατεί η άποψη ότι χωρίς την έξωθεν πίεση δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την Προληπτική Γραμμή προβλέπει:
1.Πρόγραμμα στήριξης για 1 χρόνο με τουλάχιστον δύο εξαμηνιαίους ελέγχους.
2.Χρηματοδότηση κυρίως από το αποθεματικό των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις εκκρεμείς επιστροφές κερδών συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
3.Δέσμευση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης