Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρεις επιλογές για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο εξετάζουν οι Ευρωπαίοι - Aναγκαία και στις 3 τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ

Τρεις επιλογές για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο εξετάζουν οι Ευρωπαίοι - Aναγκαία και στις 3 τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ
Η ελληνική κυβέρνηση έχει βασίσει την επιβίωσή της στην πρόωρη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια
Tρεις διαφορετικές επιλογές για την έξοδο της Ελλάδας από το πακέτο διάσωσης εξετάζουν οι Ευρωπαίοι, όπως αποκαλύπτει σε νέο αποκλειστικό, δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει, στη διάρκεια του σημερινού Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τρεις διαφορετικές επιλογές αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνει η επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης στα τέλη του 2014.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν μέσω του σχεδιασμού τους για την επόμενη μέρα της Ελλάδας να εξισορροπήσουν την ανάγκη κατευνασμού των ανησυχιών των επενδυτών, με τις απαιτήσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει βασίσει την επιβίωσή της στην πρόωρη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ένα εγχείρημα με στόχο να καθησυχάσει την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία έχει γονατίσει από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών.
Όπως δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, η Ελλάδα επιδιώκει μια πιστωτική γραμμή, μια μεταβατική περίοδο διάρκειας από 6 έως 12 μήνες, με μειωμένη επιτήρηση από τους πιστωτές της.
Και οι τρεις επιλογές που εξετάζει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα περιλαμβάνουν την ανάγκη ύπαρξης κεφαλαιακού αποθέματος, μέσω της χρήσης των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρώτη επιλογή
Τα κεφάλαια των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ - τα οποία βρίσκονται υπό τη μορφή ομολόγων στον EFSF, θα επιστραφούν στον EFSF και ως ανταμοιβή, η Ελλάδα θα λάβει μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) από τον ESM, ο οποίος και είναι ο διάδοχος μηχανισμός του EFSF.
H επιλογή αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαμηνύσει πως δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα.
Όμως η Αθήνα για να λάβει την ECCL θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας (memorandum of understanding), εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέμα για την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια χρονοβόρα επιλογή, αφού θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες.
Πρόκειται επίσης για μια αυστηρή επιλογή, αφού η ECCL θα ακυρωθεί, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα έχουν τεθεί.

Δεύτερη επιλογή
Η δεύτερη επιλογή είναι λιγότερο χρονοβόρα αφού για την ολοκλήρωσή της θα απαιτηθούν περίπου τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη επιλογή, η διαθεσιμότητα των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα επεκταθεί και μετά το 2014.
Τα απαραίτητα έγγραφα θα αλλάξουν, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η άδεια να κάνει χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Η Κομισιόν θα παρακολουθεί την πρόοδο της Αθήνας στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να έχει ρόλο παρατηρητή.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν αυτή η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει χρήση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, του γνωστού ΟΜΤ.

Τρίτη επιλογή
Η τρίτη επιλογή αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από 6 μέχρι και 15 μήνες.
Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα χρειαστεί περίπου 2-3 εβδομάδες για να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Η επιλογή αυτή θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να λάβει την τελευταία δόση από το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εν λόγω επιλογή, το Eurogroup μπορεί να συμφωνήσει στο εξής: Η Ελλάδα να κάνει χρήση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί, αφού τα 11,4 δισ. ευρώ επιστραφούν στον EFSF στο τέλος του 2014.
Εφόσον τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στον EFSF, αυτόματα θα μειωθεί το ελληνικό χρέος.
Ο ρόλος και η εμπλοκή του ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασιστεί, ωστόσο θα υπάρξει τρόπος να αποφευχθούν αναφορές σε έννοιες όπως μνημόνιο.
Η εν λόγω επιλογή όμως θα κουβαλά το πολιτικό στίγμα ότι η Ελλάδα παραμένει σε πακέτο διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης