Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα η τρόικα το Σαββατοκύριακο - Δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν η Κομισιόν - Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια

Στην Αθήνα η τρόικα το Σαββατοκύριακο - Δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν η Κομισιόν - Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια
Η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση εντείνεται, καθώς η τρόικα εντοπίζει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Σε θρίλερ εξελίσσεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, με τις διαρροές από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Κομισιόν.
Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η τρόικα θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες, ωστόσο νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε διαμηνύσει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν μόλις η Ελλάδα σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Το τελευταίο Eurogroup συζήτησε με θετικό τρόπο για το μέλλον του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και για τα επόμενα βήματα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Εξάλλου, τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε προτίθεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, την είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι επαφές με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται, ενώ -όπως είπε- δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, η οποία θα επιστρέψει μόλις υπάρξει πρόοδος στα παραπάνω θέματα.
Η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση εντείνεται, καθώς η τρόικα εντοπίζει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 
Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίστηκε η ανάγκη για άμεση συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 
Προς το παρόν ωστόσο δεν έχει καν κλειδώσει η ημερομηνία επιστροφή των τροϊκανών στην Αθήνα. 
Όπως έχει μεταδώσει το www.bankingnews.gr, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, οι δανειστές – μέσω της τρόικας – πιέζουν και ζητούν την άμεση υλοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων προκειμένου έως το επόμενο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου ή το αργότερο έως τα τέλη του έτους, να έχει υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, η τρόικα φέρεται να ζητά να ανοίξουν τώρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα το ασφαλιστικό και το εργασιακό, ζητήματα αυξημένου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση.
Εφόσον η τρόικα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή και δεν «μαλακώσει», όπως αναμένουν και ευελπιστούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τότε οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση από την τρόικα μένουν στον αέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης