Τα 15 σημεία - κλειδιά για τις διορθώσεις του Ε9 παρουσιάζει το bankingnews.gr
Σε λογιστή - φοροτέχνη θα πρέπει να απευθυνθούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που συμπλήρωσαν λανθασμένα ή παρέλειψαν στοιχεία στις δηλώσεις Ε9 των ετών 2005 - 2014, και οι οποίοι τώρα για να τα διορθώσουν - και να «κουρέψουν» τα αντίστοιχα τα ποσά οφειλής του ΕΝΦΙΑ - καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν τις οδηγίες – γρίφους του υπουργείου Οικονομικών.
Χθες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ( Γ.Γ.Δ.Ε.) εξέδωσε εγκύκλιο - λυσάρι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους που λόγω αυτών των λαθών… έτριβαν τα μάτια τους με τα παραπάνω ποσά ΕΝΦΙΑ που χρεώθηκαν.
Στην εγκύκλιο μπορεί να περιγράφεται ο σωστός τρόπος συμπλήρωσης του κάθε κωδικού της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που είναι καθοριστικός για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου πλην όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον ακολουθήσει ένας φορολογούμενους και να μη χαθεί σε αυτόν τον λαβύρινθο.
Όσοι το επιχειρήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet θα ανοίξει πιθανότατα αύριο ,Παρασκευή, και θα έχουν σε πρώτη φάση δεκαπέντε μέρες στην διάθεση τους για να διορθώσουν την αρχική στρεβλή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.
Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να παρατείνουν έως το τέλος του χρόνου το περιθώριο των διορθώσεων που κανονικά εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου. Μετά το «μπάχαλο» που προηγήθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και τα εξωφρενικά λάθη που έγιναν σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες οι οποίοι λαχτάρισαν με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τη ζημιά που έχει υποστεί σε πολιτικό πεδίο.
Σημειώνεται ότι τα πιο συνηθισμένα λάθη αφορούν σε κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται έκπτωση φόρου 20% καθώς και για ημιτελή κτίσματα για τα οποία οι φορολογούμενοι δικαιούνται μείωση φόρου 60%.
Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις όπου: οι ιδιοκτήτες παρέλειψαν να δηλώσουν το ποσοστό συνιδιοκτησίας και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να ήταν κύριοι του 100% του ακινήτου, δεν δήλωσαν τον όροφο του ακινήτου με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο που αντιστοιχεί σε «ρετιρέ» αντί υπογείου που ήταν κανονικά ή δεν δήλωσαν την επιφάνεια αποθήκης σε αγροτεμάχιο και το χαράτσι υπολογίστηκε σαν να ήταν η αποθήκη, σπίτι.
Των διορθώσεων θα ακολουθήσει συμψηφισμός των επιπλέον ποσών του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι υπόχρεοι με τα νέα μειωμένα ποσά του φόρου ακινήτων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων Ε9 που θα υποβάλουν. Εκτιμάται ότι ο συμψηφισμός θα γίνει με την δόση του Δεκεμβρίου.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μετά τους συμψηφισμούς αποδειχθεί ότι υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν καταβάλει ήδη ποσά μεγαλύτερα από αυτά που τελικά οφείλουν μετά τις διορθώσεις των δηλώσεων Ε9, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τους επιστρέψουν τα επιπλέον καταβληθέντα ποσά ή θα συμψηφίσουν τα με άλλες οφειλές του ή φόρους.
Πάντως, χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και δικαιούνται γι’ αυτά μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 20% είναι πολύ πιθανό να μην αποφύγουν την επίσκεψη στην Εφορία της γειτονιά τους για να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης μείωσης καθώς η ΓΓΔΕ δεν είναι σε θέση να εντοπίσει με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από τη ΔΕΗ όλους όσοι δικαιούνται της συγκεκριμένης μείωσης.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΔΕΗ για όσα κτίσματα ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα ολόκληρο το 2013 δεν είναι δυνατό να προκύψουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες με βάση τους αριθμούς παροχών ηλεκτρικού ρεύματος καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι χρήστες των ακινήτων ήταν ενοικιαστές.
Αναλυτικότερα, όμως τα 15 σημεία- κλειδιά για τις διορθώσεις του Ε9 είναι:
1. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το ακίνητο αναγράφεται σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και χρήση του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου. Τονίζεται ότι, για να αναγραφεί ένα κτίσμα σε άλλη κατηγορία από αυτήν της οικοδομικής άδειας ή του τίτλου κτήσης, πρέπει επ’ αυτού να έχουν γίνει ουσιώδεις και σταθερές επεμβάσεις με αποτέλεσμα η χρήση του να είναι διάφορη από εκείνη που ορίζεται στην οικοδομική άδεια ή στην πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή στον τίτλο κτήσης του.
2. Αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν και για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση αναγραφής στις προηγούμενες δηλώσεις Ε9, από το έτος 2014 δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση (είτε αναγράφονται για πρώτη φορά είτε η επιφάνειά τους προστίθεται στο ήδη υφιστάμενο κτίσμα).
3. Όταν σε κάποιο τμήμα του ακινήτου υφίστανται διαφορετικές συνθήκες, που δεν είναι δυνατόν να απεικονισθούν σε μία γραμμή (π.χ. διάφορα εμπράγματα δικαιώματα, τμήμα του εδάφους εντός σχεδίου και τμήμα του εκτός σχεδίου και οικισμού, ψιλή κυριότητα από διαφορετικούς επικαρπωτές κ.λπ.), το ακίνητο αναγράφεται σε περισσότερες γραμμές.
4. Όταν επί οικοπέδου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, κάθε οριζόντια ιδιοκτησία με όλα τα περιγραφικά στοιχεία και τα παρακολουθήματά της (οικόπεδο, αποθήκη, θέση στάθμευσης, κολυμβητική δεξαμενή κ.λπ.) αναγράφεται σε μία γραμμή.
5. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, το οικόπεδο και το επ’ αυτού κτίσμα αναγράφονται σε μία γραμμή, με συμπλήρωση και της στήλης 22.
6. Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά. Κατ’ εξαίρεση δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου αποκλειστικά και μόνο σε κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης εφόσον αθροιστικά:
α. υπάρχει πλήρης σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για το σύνολο του οικοπέδου και των επ’ αυτού κτισμάτων (υφισταμένων ή μελλοντικών),
β. η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα ΑΠΑΑ και
γ. βρίσκονται σε πολυκατοικία.
Επίσης στην περίπτωση αναγραφής κτισμάτων, δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου, όταν υπάρχει τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, εφόσον το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία εφαρμόζεται το σύστημα ΑΠΑΑ.
7. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και τα κτίσματα εκτείνονται σε περισσότερους του ενός ορόφους, αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή ανά όροφο. Στην περίπτωση αυτή το οικόπεδο αναγράφεται σε μία μόνο εξ αυτών των γραμμών με αναγραφή της συνολικής επιφάνειας των επ’ αυτού κτισμάτων στη στήλη 22.
8. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ’ αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα μη εφαπτόμενα, αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα και ανά όροφο, όπου τούτο απαιτείται. Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.
9. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ’ αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα εφαπτόμενα και ανήκουν στην ίδια κατηγορία (π.χ. κατοικίες), αναγράφονται σε μία γραμμή ανά όροφο συμπεριλαμβανομένων και τυχόν κοινόχρηστων χώρων (από τοίχο σε τοίχο). Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.
10. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ’ αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα (εφαπτόμενα ή μη εφαπτόμενα) αποτελούμενα, το ένα τουλάχιστον εξ αυτών, από περισσότερους του ενός ορόφους, με ενιαία λειτουργική ενότητα, αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα . Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.
11. Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή αυθαίρετων κτισμάτων, αναγράφεται η συνολική επιφάνεια αυτών ανά όροφο (δηλαδή προστίθενται και τα κλιμακοστάσια, οι εξωτερικοί τοίχοι, τα πλατύσκαλα κ.λπ.).
12. Σε οικοδομή χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, η είσοδος (το κτίσμα) σε πυλωτή (κλιμακοστάσιο, σκάλα), αναγράφεται ως κύριος ή βοηθητικός χώρος, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή την πολεοδομική νομοθεσία. Το αυτό ισχύει και για την απόληξη κλιμακοστασίου.
13. Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:
- στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»
- στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και
- στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν συμπληρώνεται, η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.
14. Ο κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής, αναγράφει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του το σύνολο των κληρονομιαίων ακινήτων κατά το ποσοστό και το είδος του δικαιώματος επ’ αυτών.
15. Ο δικαιούχος ακινήτου από το Δημόσιο ή τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ν.Π.Δ.Δ., εφόσον έχει παραλάβει το ακίνητο, θεωρείται πλήρης κύριος αυτού.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Χθες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ( Γ.Γ.Δ.Ε.) εξέδωσε εγκύκλιο - λυσάρι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους που λόγω αυτών των λαθών… έτριβαν τα μάτια τους με τα παραπάνω ποσά ΕΝΦΙΑ που χρεώθηκαν.
Στην εγκύκλιο μπορεί να περιγράφεται ο σωστός τρόπος συμπλήρωσης του κάθε κωδικού της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που είναι καθοριστικός για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου πλην όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον ακολουθήσει ένας φορολογούμενους και να μη χαθεί σε αυτόν τον λαβύρινθο.
Όσοι το επιχειρήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet θα ανοίξει πιθανότατα αύριο ,Παρασκευή, και θα έχουν σε πρώτη φάση δεκαπέντε μέρες στην διάθεση τους για να διορθώσουν την αρχική στρεβλή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.
Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να παρατείνουν έως το τέλος του χρόνου το περιθώριο των διορθώσεων που κανονικά εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου. Μετά το «μπάχαλο» που προηγήθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και τα εξωφρενικά λάθη που έγιναν σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες οι οποίοι λαχτάρισαν με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τη ζημιά που έχει υποστεί σε πολιτικό πεδίο.
Σημειώνεται ότι τα πιο συνηθισμένα λάθη αφορούν σε κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται έκπτωση φόρου 20% καθώς και για ημιτελή κτίσματα για τα οποία οι φορολογούμενοι δικαιούνται μείωση φόρου 60%.
Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις όπου: οι ιδιοκτήτες παρέλειψαν να δηλώσουν το ποσοστό συνιδιοκτησίας και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να ήταν κύριοι του 100% του ακινήτου, δεν δήλωσαν τον όροφο του ακινήτου με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο που αντιστοιχεί σε «ρετιρέ» αντί υπογείου που ήταν κανονικά ή δεν δήλωσαν την επιφάνεια αποθήκης σε αγροτεμάχιο και το χαράτσι υπολογίστηκε σαν να ήταν η αποθήκη, σπίτι.
Των διορθώσεων θα ακολουθήσει συμψηφισμός των επιπλέον ποσών του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι υπόχρεοι με τα νέα μειωμένα ποσά του φόρου ακινήτων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων Ε9 που θα υποβάλουν. Εκτιμάται ότι ο συμψηφισμός θα γίνει με την δόση του Δεκεμβρίου.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μετά τους συμψηφισμούς αποδειχθεί ότι υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν καταβάλει ήδη ποσά μεγαλύτερα από αυτά που τελικά οφείλουν μετά τις διορθώσεις των δηλώσεων Ε9, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τους επιστρέψουν τα επιπλέον καταβληθέντα ποσά ή θα συμψηφίσουν τα με άλλες οφειλές του ή φόρους.
Πάντως, χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και δικαιούνται γι’ αυτά μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 20% είναι πολύ πιθανό να μην αποφύγουν την επίσκεψη στην Εφορία της γειτονιά τους για να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης μείωσης καθώς η ΓΓΔΕ δεν είναι σε θέση να εντοπίσει με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από τη ΔΕΗ όλους όσοι δικαιούνται της συγκεκριμένης μείωσης.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΔΕΗ για όσα κτίσματα ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα ολόκληρο το 2013 δεν είναι δυνατό να προκύψουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες με βάση τους αριθμούς παροχών ηλεκτρικού ρεύματος καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι χρήστες των ακινήτων ήταν ενοικιαστές.
Αναλυτικότερα, όμως τα 15 σημεία- κλειδιά για τις διορθώσεις του Ε9 είναι:
1. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το ακίνητο αναγράφεται σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και χρήση του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου. Τονίζεται ότι, για να αναγραφεί ένα κτίσμα σε άλλη κατηγορία από αυτήν της οικοδομικής άδειας ή του τίτλου κτήσης, πρέπει επ’ αυτού να έχουν γίνει ουσιώδεις και σταθερές επεμβάσεις με αποτέλεσμα η χρήση του να είναι διάφορη από εκείνη που ορίζεται στην οικοδομική άδεια ή στην πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή στον τίτλο κτήσης του.
2. Αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν και για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση αναγραφής στις προηγούμενες δηλώσεις Ε9, από το έτος 2014 δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση (είτε αναγράφονται για πρώτη φορά είτε η επιφάνειά τους προστίθεται στο ήδη υφιστάμενο κτίσμα).
3. Όταν σε κάποιο τμήμα του ακινήτου υφίστανται διαφορετικές συνθήκες, που δεν είναι δυνατόν να απεικονισθούν σε μία γραμμή (π.χ. διάφορα εμπράγματα δικαιώματα, τμήμα του εδάφους εντός σχεδίου και τμήμα του εκτός σχεδίου και οικισμού, ψιλή κυριότητα από διαφορετικούς επικαρπωτές κ.λπ.), το ακίνητο αναγράφεται σε περισσότερες γραμμές.
4. Όταν επί οικοπέδου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, κάθε οριζόντια ιδιοκτησία με όλα τα περιγραφικά στοιχεία και τα παρακολουθήματά της (οικόπεδο, αποθήκη, θέση στάθμευσης, κολυμβητική δεξαμενή κ.λπ.) αναγράφεται σε μία γραμμή.
5. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, το οικόπεδο και το επ’ αυτού κτίσμα αναγράφονται σε μία γραμμή, με συμπλήρωση και της στήλης 22.
6. Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά. Κατ’ εξαίρεση δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου αποκλειστικά και μόνο σε κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης εφόσον αθροιστικά:
α. υπάρχει πλήρης σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για το σύνολο του οικοπέδου και των επ’ αυτού κτισμάτων (υφισταμένων ή μελλοντικών),
β. η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα ΑΠΑΑ και
γ. βρίσκονται σε πολυκατοικία.
Επίσης στην περίπτωση αναγραφής κτισμάτων, δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου, όταν υπάρχει τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, εφόσον το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία εφαρμόζεται το σύστημα ΑΠΑΑ.
7. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και τα κτίσματα εκτείνονται σε περισσότερους του ενός ορόφους, αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή ανά όροφο. Στην περίπτωση αυτή το οικόπεδο αναγράφεται σε μία μόνο εξ αυτών των γραμμών με αναγραφή της συνολικής επιφάνειας των επ’ αυτού κτισμάτων στη στήλη 22.
8. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ’ αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα μη εφαπτόμενα, αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα και ανά όροφο, όπου τούτο απαιτείται. Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.
9. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ’ αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα εφαπτόμενα και ανήκουν στην ίδια κατηγορία (π.χ. κατοικίες), αναγράφονται σε μία γραμμή ανά όροφο συμπεριλαμβανομένων και τυχόν κοινόχρηστων χώρων (από τοίχο σε τοίχο). Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.
10. Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ’ αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα (εφαπτόμενα ή μη εφαπτόμενα) αποτελούμενα, το ένα τουλάχιστον εξ αυτών, από περισσότερους του ενός ορόφους, με ενιαία λειτουργική ενότητα, αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα . Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.
11. Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή αυθαίρετων κτισμάτων, αναγράφεται η συνολική επιφάνεια αυτών ανά όροφο (δηλαδή προστίθενται και τα κλιμακοστάσια, οι εξωτερικοί τοίχοι, τα πλατύσκαλα κ.λπ.).
12. Σε οικοδομή χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, η είσοδος (το κτίσμα) σε πυλωτή (κλιμακοστάσιο, σκάλα), αναγράφεται ως κύριος ή βοηθητικός χώρος, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή την πολεοδομική νομοθεσία. Το αυτό ισχύει και για την απόληξη κλιμακοστασίου.
13. Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:
- στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»
- στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και
- στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν συμπληρώνεται, η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.
14. Ο κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής, αναγράφει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του το σύνολο των κληρονομιαίων ακινήτων κατά το ποσοστό και το είδος του δικαιώματος επ’ αυτών.
15. Ο δικαιούχος ακινήτου από το Δημόσιο ή τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ν.Π.Δ.Δ., εφόσον έχει παραλάβει το ακίνητο, θεωρείται πλήρης κύριος αυτού.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών