Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Το 89% των επενδυτών βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη – Επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομία

Bloomberg: Το 89% των επενδυτών βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη – Επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομία
Εξαίρεση οι ΗΠΑ
Η παγκόσμια οικονομία είναι στην χειρότερη κατάσταση της τα τελευταία δύο χρόνια, αν και οι ανησυχίες εστιάζουν στην Ευρωζώνη και στις αναδυόμενες αγορές, όπου σύμφωνα με τους επενδυτές, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται.
Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το πρακτορείο Bloomberg.
Βάσει της δημοσκόπησης, το 38% των επενδυτών εκτιμά ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο από την τελευταία δημοσκόπηση του Ιουλίου.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδυτών ανέφεραν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνεται την ώρα που το 89% εκτιμά πως η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ή την αύξηση του αποπληθωρισμού.
Εντύπωση προκαλεί ότι οι επενδυτές ανέφεραν πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της περιοχής έχουν κάνει την κατάσταση χειρότερη εφαρμόζοντας πολύ σφιχτές πολιτικές».
Ακόμα λιγότεροι ήταν αυτοί που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς το διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi και την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 43% περιέγραψε την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ως «υπερβολικά περιοριστική», έναντι 31% στη δημοσκόπηση του Ιουλίου, ενώ το 57% χαρακτήρισε τις δημοσιονομικές πολιτικές στη ζώνη του ευρώ ως πάρα πολύ σφιχτές.
Η δημοτικότητα του προέδρου της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στο 54% από 74% τον Ιούλιο, ενώ πτώση καταγράφηκε και στην εμπιστοσύνη στις πολιτικές της Angela Merkel, η οποία περιορίστηκε στο 45% των ερωτηθέντων, από 72% που ήταν τον Ιούλιο.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει επιδεινωθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, εάν δεν υπάρξει δράση στο δημοσιονομικό σκέλος από κράτη του πυρήνα της Ευρωζώνης, και κυρίως από τη Γερμανία» ανέφερε ο Sanwook Lee, από την Shinhan Bank.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρώπη δεν αποτελεί τη μόνη πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι περισσότεροι από τους 510 επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησαν ότι επιδεινώνονται οι προοπτικές της οικονομίας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Αντιθέτως, δύο στους τρεις επενδυτές εκτίμησαν πως η οικονομία των ΗΠΑ καταγράφει βελτίωση, ενώ σχεδόν οι μισοί υποστήριξες πως οι αμερικάνικες αγορές θα είναι μεταξύ εκείνων που θα προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις το 2015.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης