Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαμηλοί τόνοι στο οικονομικό επιτελείο για το θετικό ΑΕΠ - Στάση αναμονής υπό το φόβο ξαφνικής αναθεώρησης

Χαμηλοί τόνοι στο οικονομικό επιτελείο για το θετικό ΑΕΠ - Στάση αναμονής υπό το φόβο ξαφνικής αναθεώρησης
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζονται να πανηγυρίσουν καθώς περιμένουν τα τελικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ που θα επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη
Αύξηση 0,7% - εφόσον δεν προκύψει καμία ξαφνική αναθεώρηση - κατέγραψε για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας (ΑΕΠ) στο τρίμηνο του 2014.
Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν ακόμη χαμηλούς τόνους και δεν βιάζονται να πανηγυρίσουν την πρώτη καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, καθώς περιμένουν τα τελικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) που θα επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός.
Στην πλατεία Συντάγματος ακόμη δεν μπορούν να ξεχάσουν το κάζο, το οποίο πάθανε με το μέγεθος της ύφεσης το προηγούμενο έτος.
Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει αρχικά κάμψη 3,3% του ΑΕΠ για το 2013, τελικά αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη φτάνοντας στο 3,9%.
Ένα τεχνικό λάθος σε δύο κλάδους της οικονομίας και συγκεκριμένα στην «έκδοση λοιπού λογισμικού» και στην «παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων» ήταν αρκετό για να οδηγήσει σε ρηχότερα νερά το μέγεθος της ύφεσης.
Επειτα από αυτό το γεγονός στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής μέχρι να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία της αύξησης του ΑΕΠ που στην παρούσα φάση θετική επίπτωση σε αυτό ασκεί μόνο ο τουρισμός.
Ενώ η οικοδομική δραστηριότητα, η βιομηχανική παραγωγή και η μεταποίηση, δηλαδή οι πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης, έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% στα 46,827 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2014. Στα δύο προηγούμενα τρίμηνα, πρώτο και δεύτερο, η αύξηση ήταν κατά 0,8% και 0,3% αντίστοιχα.
Η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη στο τρίτο τρίμηνο του 2014 και δη κατά 1,7% αν ληφθούν υπόψη τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης