Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Για… γερά νεύρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικα - «Θα βρεθεί η χρυσή τομή» τονίζει η Αθήνα

Reuters: Για… γερά νεύρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικα - «Θα βρεθεί η χρυσή τομή» τονίζει η Αθήνα
Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να εξέλθει από το μη δημοφιλές πακέτο διάσωσης
Αντιμέτωπη με έναν νέο, σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της βρίσκεται η Ελλάδα, όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, αποτιμώντας όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.
Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη "τα νεύρα είναι τεντωμένα" και στις δύο πλευρές, τόσο στην Αθήνα, όσο και στους κύκλους των δανειστών.
Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να εξέλθει από το μη δημοφιλές πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η τρόικα επρόκειτο να επιστρέψει στην Ελλάδα, στα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ (στις 26 Οκτωβρίου).
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν ακόμη έρθει στην Αθήνα, παρά το γεγονός πως απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες για να υπάρξει συμφωνία πριν την προθεσμία που έχει τεθεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
"Βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση", δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
"Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, τα νεύρα είναι τεντωμένα σε όλες τις πλευρές. Δεν είναι μόνο τα δικά μας νεύρα τεντωμένα, είναι και τα νεύρα των δανειστών", πρόσθεσε ο Γκ. Χαρδούβελης.
Όπως υποστηρίζει στη συνέχεια το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, οι δύο πλευρές, Αθήνα και τρόικα, βρίσκονται σε διαφωνία για το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας για το 2015.
Δύο έτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, επίσης με δηλώσεις τους στο Reuters, επιβεβαιώνουν πως η τρόικα θεωρεί πως τα κυβερνητικά σχέδια για την αύξηση των δόσεων στις 100 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα αυξήσουν το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας.
"Η Αθήνα συμφώνησε να αποσύρει τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όμως η τρόικα πιέζει για ακόμη περισσότερες αλλαγές", σχολιάζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν πως το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας για το 2015 ανέρχεται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, προσθέτει κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Η Αθήνα, στον αντίποδα, θεωρεί πως το δημοσιονομικό κενό για το 2015 είναι μικρότερο του 1 δισ. ευρώ.
"Πιστεύω πως η λύση θα βρεθεί. Η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ εάν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα", διαμηνύει η ίδια κυβερνητική πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης