Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος: Στο στόχαστρο η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρ. Γιωρκάτζη - Επίκειται συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Κύπρος: Στο στόχαστρο η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρ. Γιωρκάτζη - Επίκειται συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη
Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη - Γιωργκάτζη,  θα αξιολογηθούν όλες οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το συμβόλαιο της
Στο στόχαστρο εξακολουθεί να βρίσκεται η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάζη, μετά την παραδοχή της ότι άλλαξε το συμβόλαιο της ενημερώνοντας σχετικά τους συμβούλους του προέδρου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο κυπριακό StockWatch ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα καλέσει οριστικά στις προσεχείς λίγες μέρες στο γραφείο του, τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Κατά τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος με τη διοικητή, θα αξιολογηθούν όλες οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το συμβόλαιο της.
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο πρόεδρος έθεσε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα στην επιστολή του προς τη διοικητή Γιωργκάτζη, σε σχέση με κάποιους χειρισμούς της.
«Αυτά τα θέματα», είπε, «θα συζητηθούν εκτενώς μεταξύ των δύο και θα εκδοθεί ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Αν δηλαδή θεωρείται λήξαν ή όχι».
Ότι η αλλαγή που σημειώθηκε στο συμβόλαιό της έγινε από την ίδια κι όχι από το Προεδρικό παραδέχτηκε χθες η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αναφορικά με το θέμα της αφαίρεσης των διατάξεων που άπτοντο του ασυμβίβαστου εκτέλεσης συγκεκριμένων καθηκόντων από συμφέροντα εξ αίματος συγγενών της, όπως μετέδωσε το www.bankingnews.gr
“Μου εστάλη ένα συμβόλαιο από Προεδρικό. Ήταν το συμβόλαιο του κ. Δημητριάδη.
Αρχή μου είναι να προστρέχω σε ένα νόμο για να δω τη νομιμότητα του συμβολαίου.
Προσέφυγα στο νόμο της Κεντρικής Τράπεζας στο άρθρο 19.
Πρόσεξα ότι η παράγραφος 9 ήταν παράξενη.
Υπήρχε ασυμβίβαστο που δεν ήταν… Το ανέφερα στο Γενικό Εισαγγελέα και όπως μου είπε το ασφαλέστερο είναι να ακολουθηθεί το κείμενο του νόμου. Ανέφερα το ίδιο θέμα στον κ. (Αλέκο) Ευαγγέλου (νομικός σύμβουλος ΚΤ).
Εφόσον μίλησα με δύο έγκριτους νομικούς, αποφάσισα να στείλω το συμβόλαιο με υπόμνηση ότι το ένα υπέγραψα", δήλωσε η Γιωρκάτζη.
Στο μεταξύ, ζήτημα έχει προκύψει και με την αμοιβή της Γιωρκάτζη, η οποία ανέφερε ότι ο τέως Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης απολάμβανε 1.700 ευρώ περισσότερα από την ίδια.
Ανέφερε ακόμα ότι για επτά μήνες δεν είχε αύξηση και πως η ίδια δεν είχε αναβαθμίσει τη μισθοδοσία της.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως με βάση το συμβόλαιο, η αμοιβή της κ. Γιωρκάτζη είναι κατά 10.000 ευρώ το χρόνο μεγαλύτερη από του κ. Δημητριάδη.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι θα εξετάσει το όλο θέμα εκ νέου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης