Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία - «πακέτο» για την Ελλάδα - Παράταση μνημονίου με τη συνοδεία πιστωτικής γραμμής - Γκρίζα ζώνη το ΔΝΤ

Συμφωνία - «πακέτο» για την Ελλάδα - Παράταση μνημονίου με τη συνοδεία πιστωτικής γραμμής - Γκρίζα ζώνη το ΔΝΤ
Αναπόφευκτα τα μέτρα για νοικοκυριά και εργαζομένους - Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα τα επιβάλει...
Το «χαλί» για μία τουλάχιστον τρίμηνη παράταση του Μνημονίου έστρωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euroworking Group, στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν λεπτομερώς τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν τρόικα και κυβέρνηση στο Παρίσι.
Οι τεχνοκράτες του Euroworking Group ζήτησαν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, καλώντας την κυβέρνηση και την τρόικα να εργαστούν εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την Αθήνα και τους δανειστές στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού» για το 2015 και τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% ή 5,6 δισ. ευρώ το ίδιο έτος, σήμαναν το «συναγερμό» στις Βρυξέλλες που προχώρησαν στην ενεργοποίηση του «σχεδίου Β» για την Ελλάδα.
Η ομάδα Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσε ήδη εντολή ώστε να ξεκινήσουν όλες οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, που δεν άλλο από «τεχνική επέκταση» της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2015. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το εναλλακτικό αυτό σχέδιο να είναι εξάμηνης διάρκειας, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
Η εξάμηνη όμως παράταση του μνημονίου τελεί υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που μας δανείζουν.
«Διά στόματος» Ευάγγελου Βενιζέλου η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μιλά για παράταση «λίγων ημερών ή εβδομάδων», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέο δάνειο καθώς υπάρχουν τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016 «το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη».
Στο παρασκήνιο όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα διότι η παράταση του μνημονίου θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα «δίχτυ ασφαλείας» όπως είναι η συμφωνία για παράλληλη ένταξη της χώρας στην Enhanced Condition Credit Line (ECCL) γραμμή χρηματοδότησης.
Με αυτή τη συμφωνία - «πακέτο» η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να βγει στις αγορές διαφορετικά τα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει στους «λύκους των αγορών» θα είναι ληστρικά.
«Γκρίζα ζώνη» για την ώρα είναι ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα και δη αν θα περιορισθεί σε τεχνικό επίπεδο ή θα είναι πιο επαυξημένος.
Το ίδιο πάντως, στέκεται «αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» όπως αναφέρει στο τελεσίγραφο το οποίο απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που αναμένει η Αθήνα από το Ταμείο αυτά ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ τα οποία όμως για να έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να τελεσφορήσει η τρέχουσα αξιολόγηση.
Με ορατό το ενδεχόμενο της μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύει να χάσει αυτά τα λεφτά που μαζί με την δόση της Ε.Ε. (1,8 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP) φθάνουν τα 7,1 δισ. ευρώ.
Με αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου θα «ξεπαγώσουν» και οι δόσεις του δανείου.
Το ίδιο θα συμβεί και με τα κεφάλαια των 11,4 δισ. ευρώ (τα οποία δεν είναι σε μορφή ρευστού αλλά ομολόγων) που έχει στην άκρη ως αποθεματικό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εφόσον η χώρα δεν προχωρήσει σε παράταση της δανειακής σύμβασης, οι τίτλοι αυτοί που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα παύουν να υφίστανται (ακυρώνονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014).
Κατόπιν τούτων και μετά το δεύτερο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι η κυβέρνηση ή θα ολοκληρώσει τα υπεσχημένα του μνημονίου «κλειδώνοντας» τη συμφωνία ή θα ζητήσει παράταση του μνημονίου… αγοράζοντας πολιτικό χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους είναι αναπόφευκτα.
Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα τα επιβάλει.
Στην Πόλη του Φωτός η τρόικα επέμεινε στις επώδυνες αλλαγές για το ασφαλιστικό, με έμφαση στην αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 χρόνια και στην κατάργηση των καθεστώτων πρόωρης συνταξιοδότησης, η οποία θα εκτινάξει όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο ανώτατο όριο ασφάλισης που είναι τα 62 έτη.
Στα εργασιακά απαίτησε να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, ενώ επανέλαβε την πάγια θέρη της για την καθιέρωση της ανταπεργίας (λοκάουτ) και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Σε ότι αφορά το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο βάζει στο «κουρείο» μισθούς, υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας κ ά. οι δανειστές ζητούν να εφαρμοστεί από το 2015, ενώ την ίδια απαίτηση έχουν και για τα φορολογικά, δηλαδή την μνημονιακή υποχρέωση που εκκρεμεί για αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και την ένταξη πολλών αγαθών και υπηρεσιών στον ανώτερο, 23%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης