Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Η αποζημίωση των ομολογιούχων θα ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας» - Εκπέμπουν SOS και παρουσιάζουν την αλήθεια...

«Η αποζημίωση των ομολογιούχων θα ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας» - Εκπέμπουν SOS και παρουσιάζουν την αλήθεια...
Οι μικροομολογιούχοι δεν υπήρξαν θεσμικοί επενδυτές... είναι άνθρωποι της καθημερινότητας και του μόχθου...
Μήνυμα πως η αποκατάσταση των μικροομολογιούχων θα ανοίξει τον δρόμο για να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία του κράτους και εν γένει του πολιτικού συστήματος απέστειλε ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στόχος της συνέντευξης Τύπου ήταν να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις για τις 15 χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες έχασαν εν μία νυκτί τις αποταμιεύσεις τους, εξαιτίας του PSI, το Μάρτιο του 2012.
Παρεμβάσεις με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων πραγματοποίησαν με χρονική σειρά, η Βουλευτής της Ν. Δ κ. Ντόρα Μπακογιάννη, (με γραπτό μήνυμά της), η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάντια Βαλαβάνη, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, συγγραφέας κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψείρας και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Πάρις Μουτσινάς.
Αρχικά παρουσιάστηκε μήνυμα της πρώην υπουργού και βουλευτή της Ν.Δ κ. Ντόρας Μπακογιάννη, στο οποίο προβαίνει σε τέσσερις βασικές επισημάνσεις για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων και οι εξής:
«Πρώτον, με την απόφαση του 2012 για το PSI και το αναγκαστικό κούρεμα των ομολόγων φυσικών προσώπων, επλήγη ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους. Δημιουργήθηκε τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, με αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Δεύτερον, όλοι εσείς, οι μικροεπενδυτές, σήμερα τιμωρείστε. Τιμωρείστε γιατί πέρα από την αναγκαστική απομείωση των χρημάτων σας (κούρεμα στις αποταμιεύσεις μέσω ομολόγων), υφίστασθε και όλες τις παράλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, τις οποίες υφίσταται ανεξαιρέτως κάθε Έλληνας πολίτης Τρίτον, τα δύο αυτά χρόνια που πέρασαν από τον ξαφνικό “θάνατο” των καταθέσεών σας, έχετε γίνει δέκτες διαφόρων προτάσεων και υποσχέσεων για λύση σ’ αυτό το πολιτικό πρόβλημα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τέταρτον, από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις του απορρίπτει τα αιτήματά σας, τα δικαστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη δικαιώνουν τους πολίτες που είχαν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και υπέστησαν απώλειες ανάλογες με τις δικές σας. Και αυτό κατά την γνώμη μου εγείρει μεγάλο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης για το ελληνικό κράτος».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάντια Βαλαβάνη, η οποία κατά την τοποθέτησή παρουσίασε τη τροπολογία που πρόσφατα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση σημαντικού μέρους της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI τα φυσικά πρόσωπα-κάτοχοι τίτλων, με επίκεντρο τους μικροομολογιούχους για ζημία εως το ποσό των 100.000 ευρώ, που αποζημιώνονται στο ακέραιο. Τόνισε ότι προέχει «να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και, αν αυτό είναι δυνατόν, η πληγείσα αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου, του Ελληνικού Κράτους και της δημοκρατικής λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας έναντι των πολιτών». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη πρόκληση η σημερινή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανταποκριθεί. Εδώ δε μπορεί να υπερασπίσει απέναντι στην Τρόικα ακόμα και τον αριθμό των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα που έχει νομοθετήσει. Ας μην έχουμε αυταπάτες: Μόνο μια άλλη Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας, η αυριανή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επιχειρήσει το ζητούμενο». Επεξεργαστήκαμε, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων, την καλύτερη δυνατή στις παρούσες συνθήκες λύση αποκατάστασής τους και την αποτυπώσαμε στην τροπολογία.
Αμέσως μετά μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Δ. Κρεμαστινός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η σοβαρότητα ενός κράτους διασφαλίζεται με τη δυνατότητά του να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του. Η έκδοση ομολόγων αποτελεί την κορυφαία οικονομική υπευθυνότητα ενός σοβαρού κράτους. Εάν ένα κράτος δεν είναι συνεπές προς τους ομολογιούχους του στην πραγματικότητα θέτει υπό αμφισβήτηση όλη του την αξιοπιστία για το μέλλον: ποιος θα το εμπιστευθεί, αγοράζοντας ομόλογά του; Βέβαια, η οικονομική κρίση με την επιλεκτική χρεοκοπία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επέφερε συνέπειες, μία από τις οποίες ήταν και το γνωστό ως “haircut” των ομολόγων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να χάσουν την περιουσία τους την οποία επένδυσαν σε ομόλογα. Εφόσον το κράτος δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αποζημιώσει τους ομολογιούχους θα πρέπει να αποκαταστήσει την οικονομική βλάβη μέσω της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ ή με άλλου τύπου φορολογικές ελαφρύνσεις».
Ακολούθησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, εξήγησε, ότι δεν παρίσταται στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «θέλω να υπενθυμίσω σε εσάς και τα μέλη σας, πως οι θέσεις μου για το θέμα είναι γνωστές, εδώ και πολύ καιρό, χωρίς λαϊκισμούς και σκοπιμότητες. Ο κ. Κακλαμάνης είπε επίσης, ότι θα προσπαθήσει στα πλαίσια του κόμματος του, να βοηθήσει «ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί και που θεωρώ, ότι αποτελεί κατάφωρη αδικία». Υπογράμμισε σε, δε, ότι η αποκατάσταση της αδικίας, θα μπορούσε να προέλθει ακόμη κι από το πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την έννοια ότι ένα μέρος του θα μπορούσε να διαμοιραστεί στους μικροομολογιούχους και σε βάθος πενταετίας, να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση».
Στη συνέχεια παρενέβην ο ανεξάρτητος βουλευτής, συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος πρότεινε «τη συνέχιση της προσπάθειας με τη συγκρότηση μιας συμβουλευτικής επιτροπής γύρω από το προεδρείο στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, οικονομολόγοι και νομικοί ώστε σύντομα να φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή μια οριστική πρόταση."
Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε, ότι είναι σταθερή και δεδομένη η υποστήριξη του ΚΚΕ, απέναντι στη διπλή επίθεση που δέχονται οι μικροομολογιούχοι. Τόνισε επίσης, «εμείς λέμε ότι οι μικρομοολογιούχοι πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως οι καταθέτες των 100 χιλιάδων ευρώ, των οποίων οι καταθέσεις προστατεύονται» και εξήγησε, ότι «η περίπτωση των μικροομολογιούχων επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι δε μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σ’ αυτό το κράτος.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος, υποστήριξε, «ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν είχαν ποτέ ουδεμία σχέση με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των hedge funds, καθώς επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους σε πενταετή και δεκαετή ομόλογα, χωρίς να τα επαναδιαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά». Και πρόσθεσε: ότι το Δημόσιο θα πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων ομολόγων ειδικού σκοπού, «τα Ομόλογα Αντικατάστασης», τα οποία θα αντικαθιστούν όλες τις κατηγορίες ομολόγων οι οποίες υπέστησαν κούρεμα».
Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμάς Ψείρας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «επιβάλλεται λοιπόν η εξεύρεση λύσης για την αποκατάσταση της ζημίας. Είναι ζήτημα που τελικά αφορά την εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Δηλαδή είναι ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας.
Η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε σχετική τροπολογία με την οποία σκοπείται η πλήρης αποζημίωση των μικρο-ομολογιούχων. Είναι ανάγκη σύντομα σε συνεννόηση με τους μικροομολογιούχους να δοθεί λύση που θα διασώσει το αποταμίευμά τους. Τα κόμματα πρέπει τώρα να δεσμευτούν. Η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει για δίκαιη λύση.
Τέλος ο ανεξάρτητος βουλευτής, κ. Πάρις Μουτσινάς, σημείωσε, ότι οι άνθρωποι αυτοί «τιμωρήθηκαν» για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ελληνικό κράτος με τον εκμηδενισμό ουσιαστικά της επένδυσής τους, και εξήγησε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο αγώνας όλων μας μέχρι την τελική τους αποκατάσταση».

Μερικές αλήθειες για τους ομολογιούχους
Όταν μία πολιτεία αναγκάζει υπερήλικες συνταξιούχους να βγαίνουν στους δρόμους με τα μπαστούνια και να κλαίνε σαν μικρά παιδιά για τις χαμένες αποταμιεύσεις μίας ζωής, τότε για ποιά ανάπτυξη και ποιά κοινωνική δικαιοσύνη μιλάμε. Ποιός πολίτης θα εμπιστευτεί ξανά αυτό το κράτος;
Ως μέλη του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, μέχρι σήμερα μετράμε 17 αυτοκτονίες μικροομολογιούχων. Ανθρώπων, που επέλεξαν τη «σιγουριά» του ελληνικού δημοσίου, για να τοποθετήσουν τις οικονομίες δεκαετιών σκληρής δουλειάς. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Κανείς από αυτούς δεν επέλεξε το ρίσκο παράτολμων επενδύσεων. Αντίθετα, τα χρήματα που έβγαλαν με ιδρώτα, στα εργοστάσια της Γερμανίας, στα καράβια, στα χωράφια, τα τοποθέτησαν στο «μοναδικό ασφαλές καταφύγιο», των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι οικονομίες αυτές εξανεμίστηκαν, όταν συρθήκαμε -παρά τη θέλησή μας και παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου- να συμμετάσχουμε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012. Ο απολογισμός είναι 15 χιλιάδες κατεστραμμένες οικογένειες.
«Υπάρχουν πολλοί ανάμεσα μας με σημαντικά προβλήματα υγείας: ανίατες ασθένειες και προβλήματα αναπηρίας. Αυτοί και τα παιδιά τους. Και δεν είναι πλέον σε θέση να τα αντιμετωπίσουν. Γιατί; Απλὠς γιατί εμπιστεύτηκαν την πατρίδα τους, Υπάρχει ομολογιούχος ανάπηρος πολέμου, που θυσιάστηκε για την πατρίδα κι αυτή, τον τίμησε στα 93 του, καταστρέφοντας τον οικονομικά και ψυχολογικά. Αλλά αυτός έχει αξιοπρέπεια και δεν ήρθε ούτε και σήμερα για να σας μιλήσει. Υπάρχουν ομολογιούχοι αγρότες, συνταξιούχοι,, ναυτικοί, οικοδόμοι, άνθρωποι νοικοκυραίοι που καθημερινά αργοπεθαίνουν επειδή η πατρίδα μας και πάλι πληγώνει τα δικά της παιδιά, την ίδια στιγμή που το Ελληνικό δημόσιο από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει πάνω από 6 δις. Euro για να πληρώσει ομόλογα που λήγουν, σε funds του εξωτερικού τα οποία κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, Γιάννης Τσολιάς.

Μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς...
«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση και εις βάρος των Ελλήνων Πολιτών, τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των δημόσιων ταμείων. Η περίφημη δικαιολογία, ότι δε γινόταν αλλιώς, ότι δε μπορούσαν να γίνουν εξαιρέσεις, δεν έχουν πλέον καμία βάση, καθώς γνωρίζουμε ότι ήταν εφικτή και πραγματοποιήθηκε η απαλλαγή από τη διαδικασία του PSI 50 και πλέον δισεκατομμυρίων ομολόγων που διακρατούσαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των υπολοίπων κρατών μελών», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, Γιάννης Μαρινόπουλος.
Ειδικότερα για το κούρεμα των φυσικών προσώπων, των μικροομολογιούχων δηλαδή, υπήρξε εισήγηση της νομικής εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, που εκπροσωπούσε το ελληνικό κράτος στις διαδικασίες του PSI, η οποία υποστήριζε ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα σ' αυτό. Υπάρχει επίσης εισήγηση του ίδιου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις 24/2 του 2012, που πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να μη συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα στο κούρεμα. Παρ' όλ' αυτά, εξακολουθούν και ισχυρίζονται μέχρι σήμερα ότι η χώρα θα είχε νομικά προβλήματα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως στη χρεοκοπημένη Αργεντινή, όπου τα ομόλογα των φυσικών προσώπων προστατεύθηκαν, αλλά και στην Ισλανδία, που κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο EFTA, το οποίο με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2013 απεφάνθη ότι η Ισλανδία δεν προέβη σε διακριτική μεταχείριση των αποταμιευτών της χώρας, μεταξύ των οποίων ήταν Ολλανδοί και Άγγλοι καταθέτες, οι οποίοι προσέφυγαν στο προαναφερθέν δικαστήριο.

Χαιρετήστε την Ανάπτυξη...
«Ποιό είναι το όφελος από τη συμμετοχή φυσικών προσώπων και ταμείων στο PSI; Ανύπαρκτο. Κι αυτό γιατί μαζί με το χρέος κουρέψαμε και το ΑΕΠ! Η δε ζημία από την συμμετοχή ελλήνων ιδιωτών και ταμείων στο PSI στην εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα είναι τόσο μεγάλη που δεν πρόκειται Έλληνας να ξαναεμπιστευτεί το κράτος του για γενεές εκατό. Ανάπτυξη, επενδύσεις, εσωτερικός δανεισμός, επιστροφή καταθέσεων. Ξεχάστε τα !!!Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το psi αντί να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα, χειροτέρεψε! », Και αν ο πολίτης δεν αισθανθεί ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι για το καλό του, αν δεν υπάρχει αναλογικότητα και δικαιοσύνη στην εφαρμογή δεν θα τα στηρίξει. Και έτσι η κρίση θα εντείνεται και θα παρατείνεται Υπάρχει διέξοδος σε αυτό το πρόβλημα και τρόπος φυγής προς τα εμπρός Ναι ! Δεν είναι άλλη από την αποκατάσταση των εξόφθαλμων αδικιών που θα επιτρέψουν στην εμπιστοσύνη να επιστρέψει ! Την εμπιστοσύνη και όλα αυτά που τη συνοδεύουν...Αυτά που έχουμε τόσο καιρό ξεχάσει.. Ανάπτυξη, επενδύσεις, εσωτερικός δανεισμός, επιστροφή καταθέσεων», ανέφερε επίσης ο κ Μαρινόπουλος.

Ποιόν δρόμο θα διαλέξουν;
Η αποκατάσταση ή μη των Ομολογιούχων θα αποτελέσει το δείγμα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας μας, τώρα και στο μέλλον. Η στάση της σημερινής και της μελλοντικής κυβέρνησης, στο ζήτημα μας, ξεφεύγει από τον ορίζοντα της αποκατάστασής μας, αλλά θα καταδείξει, το δρόμο που θα διαλέξουν να πορευτούν οι κυβερνήσεις εφεξής: Της αξιοπιστίας, της αφερεγγυότητας και της ανικανότητας, ή αυτόν της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης.

Τι Ζητάμε...
Το αυτονόητο, το οποίο στις μέρες των μνημονίων, έχει γίνει ζητούμενο. Ξεκάθαρη και δίκαιη λύση, για τους αποταμιευτές, των οποίων οι περιουσίες δημεύτηκαν. Αυτό σημαίνει επιστροφή των χρημάτων μας στην τιμή κτίσης των ομολόγων μας. Όσο για τη δήθεν νομική επιχειρηματολογία, για τυχόν διεκδίκηση χρημάτων από ξένους αποτελεί γράμμα κενό. Στην περίπτωση που τα περίφημα hedge funds, προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια, κι αν ποτέ δικαιωθούν, δε θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τίποτα παραπάνω από αυτά που έχουν ήδη λάβει: Το 46,5% που τους έχει επιστραφεί με τα ομόλογα ανταλλαγής από το PSI καλύπτει το αρχικό τους κεφάλαιο...

Η Ανθρωπογεωγραφία των Μικροομολογιούχων
Οι μικροομολογιούχοι δεν υπήρξαν θεσμικοί επενδυτές, ή διαχειριστές χαρτοφυλακίων, παρόλο που το επίσημο κράτος τους αντιμετώπισε ως τέτοιους, με την ένταξη τους στο PSI. Αντίθετα, είναι άνθρωποι της καθημερινότητας και του μόχθου. Είναι οι μικρομεσαίοι αποταμιευτές, οι κύριοι εκπρόσωποι της άλλοτε ευημερούσας μεσαίας τάξης.
Η ακούσια συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του χρέους, τους κατέστησε σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας: Εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, όλοι Έλληνες υπέστησαν μειώσεις μισθών, σκληρή φορολογία, και χιλιάδες ακόμη, έχασαν τις δουλειές τους.
Οι μικρομολογιούχοι όμως, μαζί με όλα τα παραπάνω, ως κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που σφαγιάστηκε εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, βρέθηκαν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση. Έχασαν και τις αποταμιεύσεις τους.
Σήμερα το 30% περίπου χρωστάει σε τράπεζες και στο δημόσιο και δηλώνει απόλυτη αδυναμία να ανταποκριθεί.
Την ίδια στιγμή, το 56% έχει πάνω από δύο παιδιά και το 63% , τα στηρίζει οικονομικά, καθώς είτε είναι άνεργα, είτε σπουδάζουν ακόμη (34%).
Τα φυσικά πρόσωπα όμως, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις καθημερινές υποχρεώσεις που τρέχουν. Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 39%, αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας! Ειδικότερα, το 8% εξ αυτών, ταλαιπωρείται από κάποιου είδους σωματική αναπηρία και το 4% δηλώνει ότι πάσχει ψυχική αναπηρία.
Μάλιστα, η πλειονότητα εξ αυτών, αδυνατεί να κάνει μία νέα αρχή και να δημιουργήσει ένα νέο απόθεμα χρημάτων, όχι μόνο λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, αλλά γιατί το 40% βρίσκεται στη δύση της ζωής του, καθώς είναι πλέον συνταξιούχοι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των μικρομολογιούχων είναι τα 61 έτη.
Το 56% των φυσικών προσώπων που δάνεισαν με τις οικονομίες του το ελληνικό κράτος ζει στην Αθήνα και το 88%, ουδέποτε ενημερώθηκε από την τράπεζα για τo υψηλό ρίσκο της αποταμίευσης σε ομόλογα, με τη γνωστή κατάληξη...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης