Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schaeuble: Έτοιμη να χορηγήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα η Ευρωζώνη

Schaeuble: Έτοιμη να χορηγήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα η Ευρωζώνη
H Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, αναγνώρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να χορηγήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης προς την Ελλάδα μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble.
"H Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων", αναγνώρισε ο Γερμανός αξιωματούχος, που συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
"Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε στην Ελλάδα μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης", διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, έσπευσε να εξηγήσει πως η χορήγηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας.

Βενιζέλος: Ζητούμενο για την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο - Μέτρο προστασίας η ECCL
Μείζον ζήτημα για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
"Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει, αυτό είναι μείζον ζήτημα", διεμήνυσε ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας από το Βερολίνο, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble.
"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση πλέον από ότι βρισκόταν στο παρελθόν", υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, για να διευκρινίσει ωστόσο πως η οικονομία παραμένει σε κρίσιμη καμπή.
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη.
Εστιάζοντας στο ελληνικό αίτημα για προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως πρόκειται για ένα μέτρο προστασίας.

Deutsche Welle: Υπόθεση της Ελλάδας οι εκλογές, διαμηνύει το Βερολίνο - Θα εναρμονιστούμε σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ
Να απεγκλωβιστεί από τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις επιχειρεί το Βερολίνο, καθιστώντας σαφές πως η γερμανική κυβέρνηση θα εναρμονιστεί πλήρως στο ενδεχόμενο διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης διαμηνύουν πως οι εθνικές εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση μιας χώρας και αν από αυτές προκύψει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «τότε θα πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτό».
Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ο W. Schaeuble, είχε ανακοινώσει χθες στις Βρυξέλλες ότι δεν θα χρειαστούν νέοι πόροι επειδή τα χρήματα θα διατεθούν από το τρέχoν δεύτερο πιστωτικό πακέτο. Παράλληλα είχε όμως επισημάνει ότι προϋπόθεση για μια νέα συμφωνία θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο, η Deutsche Welle υπογραμμίζει πως οι συνομιλητές θα ενημερωθούν από τον κ. Βενιζέλο και για την πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Άλλωστε, όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα διήμερο κρίσιμων συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο.
Οι συναντήσεις ήταν καθορισμένες από καιρό, προσλαμβάνουν όμως μεγάλη σημασία λόγω των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες.
Το πρώτο ραντεβού είναι στο υπουργείο των Οικονομικών, όπου το απόγευμα θα συνομιλήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αύριο ο κ. Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Το πνεύμα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση των κκ. Σόιμπλε και Βενιζέλου σε ό,τι αφορά την γερμανική πλευρά είναι το εξής: Η συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι καλή, οι επιτυχίες της πολιτικής της είναι ορατές και δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και ούτε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην χώρα. Όμως, η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δύσκολη ενώ επίσης ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχει εφαρμοστεί. Θέση όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και του Eurogroup είναι ότι η υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος σε όλα του τα σημεία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα διάδοχο πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης