Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λουκέτο στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ελλάδα - Στα 4,5 δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως τον Μάρτιο

Λουκέτο στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ελλάδα - Στα 4,5 δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως τον Μάρτιο
Έφυγαν για τα χειμερινά «σαλέ» τα στελέχη της μόνιμης τεχνικής αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που πέρυσι χοροστατούσαν στις διαπραγματεύσεις
Από μηδενική βάση θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, με τους δανειστές να βάζουν από σήμερα και για τις επόμενες 26 ημέρες στο συρτάρι τον «φάκελο Ελλάδα», που θα ξανανοίξει μετεκλογικά.
Κατά τις πληροφορίες, την Αθήνα αποχαιρέτησαν και τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν το «δεύτερο βιολί» στις διαβουλεύσεις που διεξήγαγαν οι επικεφαλής με τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι αυτές ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013 και σύρθηκαν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Και ενώ πέρυσι η τεχνική αντιπροσωπεία έκοβε και έραβε επισημαίνοντας στον «σκληρό» του ΔΝΤ τα «κακώς κείμενα» και τις «αρρυθμίες» του ελληνικού προγράμματος, φέτος τα γραφεία έμειναν ερμητικά κλειστά.
Μετά το πολιτικό μπρα ντε φερ στη Βουλή με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε ένας εκπρόσωπος από το Ταμείο δεν έμεινε στην Αθήνα για να τηρήσει τα προσχήματα.
Βέβαια, το σήμα για το «κλείδωμα» των γραφείων στην Ελλάδα είχε δοθεί νωρίτερα σε κεντρικό επίπεδο από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έστειλε μήνυμα για «χαλάρωση» του μηχανισμού ελέγχου του Μνημονίου στην Αθήνα, αφήνοντας έτσι τα στελέχη του Ταμείου να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τις... διακοπές για σκι.
Ετσι το «ραντεβού» για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα «κλειδώσει» μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Αυτό δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις προσυπογράφοντας τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε εκδώσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες», ενώ το ίδιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Γκίκας Χαρδούβελης.
«Δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα, τουλάχιστον έως τον Μάρτιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών, «αν υπάρξει πρόβλημα, μπορούμε να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια».
Στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ότι έως την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, που φτάνουν τα 4,8 δισ. ευρώ λόγω της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας από τους ιδιοκτήτες όλων των οχημάτων και φυσικά στις έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Το πρόβλημα ως προς την τελευταία λύση, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, οι οποίες φτάνουν συνολικά τα 4,5 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, είναι το μεγάλο κόστος που προκαλεί στον προϋπολογισμό μετά την απόσυρση των ξένων επενδυτών από την αγορά ελληνικών εντόκων γραμματίων. Ενδεικτικά, η απόδοση των τελευταίων τρίμηνων εντόκων έφθασε το 1,9%, έναντι 1,75% τον Αύγουστο.
Ο κ. Χαρδούβελης αποσαφήνισε πως εκείνος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου - μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές -, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης του Μνημονίου, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος εστίασε την ανησυχία του στις μεταρρυθμίσεις εκτιμώντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα φρενάρουν την πρόοδό τους, τη στιγμή που το ΔΝΤ κρούει χρόνια τώρα τον κώδωνα του κινδύνου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 29 Δεκεμβρίου του 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης