Τελευταία Νέα
Οικονομία

FΤ: Χαμηλές προσδοκίες από το QE της ΕΚΤ – Δεν αρκεί για να τονώσει την Ευρωζώνη

FΤ: Χαμηλές προσδοκίες από το QE της ΕΚΤ – Δεν αρκεί για να τονώσει την Ευρωζώνη
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από τους FT
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι της Ευρωζώνης ως προς την αποτελεσματικότητα των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σε νέα αγορά κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times.
Στο πλαίσιο της έρευνας του βρετανικού περιοδικού στην οποία συμμετείχαν 32 οικονομολόγοι στην Ευρωζώνη, οι ερωτηθέντες διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το 2015, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών που έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων μετά την εκδήλωση της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η ασθενική ανάκαμψη και η ανησυχητική πτώση του πληθωρισμού έχουν εγείρει ανησυχίες για νέο κύκλο χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνης και αναγκάζουν τους αρμόδιους άσκησης πολιτικής να αντιπαρέλθουν τις ισχυρές αντιρρήσεις της Γερμανίας προχωρώντας στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το βρετανικό περιοδικό θεωρούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης και ο πληθωρισμός θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και μετά την εφαρμογή νέας ποσοτικής χαλάρωσης.
«Η QE θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εκτιμήσεων για άνοδο του πληθωρισμού και υποχώρηση του ευρώ, αλλά δεν πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο», σύμφωνα με τον Dario Perkins από την Lombard Street Research.
Ο Jörg Krämer από την Commerzbank εκτιμά ότι η QE θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και θα «βοηθήσει τα υπουργεία Οικονομικών των υπερχρεωμένων κρατών, όπως η Ιταλία, καθώς και τις τράπεζες αυτών».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι η QE δεν θα επιφέρει αλλαγές στα χαμηλά επίπεδα των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού και «απλώς θα ωθήσει σε άνοδο τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού».
«Η QE δεν αποτελεί πανάκεια για την Ευρωζώνη», υποστηρίζει ο Carsten Brzeski από την ING DiBa.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η QE θα είχε μεγαλύτερη επίδραση εάν την ίδια ώρα επιτρεπόταν στις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτούνταν με το έλλειμμα.
«Κάτι τέτοιο είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο θα συμβεί στην Ευρωζώνη», εκτιμά.
Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζεται πιο μαζικό πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης.
«Εάν είναι αρκετά μεγάλο, θα έχει κάποια επίδραση στην οικονομία, εφόσον υποχωρήσει το ευρώ», επισήμανε ο Jonathan Loynes από την Capital Economics.
«Πάντως, αξίζει τον κόπο», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης