Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πάγωσαν» οι κρατικές εισπράξεις τον Δεκέμβριο, στα 800 εκατ. ευρώ μεγάλωσε η «τρύπα» στα ταμεία

«Πάγωσαν» οι κρατικές εισπράξεις τον Δεκέμβριο, στα 800 εκατ. ευρώ μεγάλωσε η «τρύπα» στα ταμεία
Συναγερμός στο Yπουργείο Οικονομικών για την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία
«Φρένο» πάτησαν οι εισπράξεις στο τέλος Δεκεμβρίου διευρύνοντας έτσι σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία από 680 εκατ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2014.
Εξέλιξη η οποία σήμανε αμέσως το συναγερμό στα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια της πλατείας Συντάγματος που προσπαθούν μέσα σε ένα κλίμα έντονης προεκλογικής χαλάρωσης να μαζέψουν φορολογικά έσοδα.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο στόχος αυτός φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολος αφού το «πρώτο ταμείο» στα κρατικά έσοδα δείχνει μεγάλη υστέρηση στις εισπράξεις αφού εκατοντάδες είναι οι φορολογούμενοι που άφησαν απλήρωτους τους φόρους τον τελευταίο μήνα του 2014 είτε γιατί «στέγνωσαν» από ρευστό είτε γιατί ευελπιστούν σε μία νέα σεισάχθεια με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα.
Το πιο ανησυχητικό σημάδι είναι η ξαφνική κόπωση που εμφάνισε το πρόγραμμα των 100 δόσεων καθιστώντας «άσφαιρη» τη νέα ρύθμιση για την οποία είχε γίνει πολύ μεγάλος ντόρος.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί ως τώρα 163.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 128.000.
Το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση με το νέο σύστημα ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα προκαταβολές και δόσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να καλπάζουν φθάνοντας τα 73 δισ. ευρώ ενώ στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογιστεί και οι οφειλές 4 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία της χώρας.
Να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνουν με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα.
Αντιμέτωπος με διαρροές εσόδων και από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων ήρθε ο φετινός προϋπολογισμός.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εισπράχθηκαν κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,156 δισ. ευρώ που είχε τεθεί.
Μένει να φανεί αν μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα (που έληγε η νόμιμη παράταση) καλύφθηκαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ που έλειπαν από τα ταμεία.
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδος θα φανεί πόσα εισπράχθηκαν και από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Τα πρώτα σημάδια πάντως δείχνουν ότι ο στόχος για είσπραξη 400 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο δεν επετεύχθη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η είσπραξη «κόλλησε» στα 300 εκατ. ευρώ, εγείροντας θέμα για την επίτευξη του στόχου των 2,65 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο του 2015 που προβλέπει το μνημόνιο.
Εικάζεται ότι μέρος αυτών των φόρων κατέληξαν στη μεγάλη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον φόρο εισοδήματος.
Το Νοέμβριο του 2014 οι εισπράξεις από τη συγκεκριμένη κατηγορία του φόρου ήταν μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης