Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι «4» επιλογές της νέας κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 22 δισ. ευρώ το 2015

Οι «4» επιλογές της νέας κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 22 δισ. ευρώ το 2015
Στο πρώτο φετινό τρίμηνο ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου
Εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ενδοκυβερνητικές συμφωνίες «swap» και ταμειακά διαθέσιμα είναι τα τρία «όπλα» που θα έχει στη διάθεση της η νέα κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» των 22 δισ. ευρώ το 2015 σε περίπτωση που τα «σπάσει» με την τρόικα.
«Όμως, με τα όπλα αυτά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των φετινών δανειακών αναγκών» επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών καθώς η «τρύπα» στην χρηματοδότηση παραμένει εξαιρετικά μεγάλη.
Έτσι ένα ποσό που προσεγγίζει τα 17 με 18 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθεί από τις κεφαλαιαγορές που σε διαφορετική περίπτωση τα 7 δισ. με 8 δισ. ευρώ η χώρα θα τα έπαιρνε από την τρόικα με την σύναψη ενός τρίτου μνημονίου και τα υπόλοιπα 10 δισ. με 11 δισ. ευρώ από εξωτερική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός προγραμματισμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προέβλεπε την έκδοση ομολόγων 7ετούς και 10ετούς διάρκειας για την κάλυψη του προηγούμενου ύψους των ταμειακών αναγκών.
Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ ανέτρεψαν οι πρόωρες εθνικές εκλογές της οι οποίες «πάγωσαν» ταυτόχρονα και την δόση των 7,2 δισ. ευρώ που υποτίθεται έπρεπε να είχε εκταμιευθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η διακοπή της χρηματοδότησης από την τρόικα αναγκάζει τα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια της πλατείας Συντάγματος να αξιοποιήσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2015 τα διαθέσιμα του δημοσίου για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους.
Ενώ τα όποια «κενά» προκύψουν από τον Μάρτιο και μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 θα καλυφθούν με έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Στο σημείο αυτό υπάρχει όμως ένας περιορισμός.
Το ύψος των εντόκων που μπορεί να εκδώσει το Δημόσιο ανέρχεται σε 14,7 δισ. ευρώ και μέρος του χρέους αυτού αναχρηματοδοτείται ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο.
Για να ξεπεραστεί αυτό το «αγκάθι» και να μεγαλώσει το «στοκ» των εκδόσεων σε 17 δισ. ή ακόμη 18 δισ. ευρώ (σ.σ. σε προ μνημονίου επίπεδα) απαιτείται το «πράσινο φως» της τρόικας.
Μία ακόμη λύση που θα έχει το νέο οικονομικό επιτελείο για να καλύψει βραχυχρόνιες ταμειακές ανάγκες χωρίς υψηλό κόστος είναι η σύναψη συμφωνιών repos 3 δισ. ευρώ με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Το 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες υπολογίζονται σε πάνω από 22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο βάρος κατανέμεται στο δεύτερο εξάμηνο, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 13,5 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο ωριμάζουν ομόλογα 2,6 δισ. ευρώ και ακολουθούν Ιούλιο και Αύγουστο λήξεις 5,12 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Στο πρώτο φετινό τρίμηνο ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση τα διαθέσιμα χρήματα επαρκούν οριακά και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει δανεικά από τις αγορές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει στους «λύκους» των χρηματαγορών από την στιγμή που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης