Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρυξέλλες: Δεν πληροί τους όρους για την ECCL η Ελλάδα - Εξετάζεται τρίτο δάνειο, μέσω 6μηνης παράτασης του μνημονίου

Βρυξέλλες: Δεν πληροί τους όρους για την ECCL η Ελλάδα - Εξετάζεται τρίτο δάνειο, μέσω 6μηνης παράτασης του μνημονίου
Στα 60 εκ. ευρώ οι ημερήσιες εκροές καταθέσεων, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους
Τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω 6μηνης παράτασης του μνημονίου, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Ειδικότερα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μιλώντας στο Reuters, αποκαλύπτουν πως εξετάζεται η λύση της παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος έως και έξι μήνες, προκειμένου να υπάρξει περιθώριο διαπραγμάτευσης με τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ας σημειωθεί πως το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου.
«Θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος και μετά τον Φεβρουάριο. Είναι αναπόφευκτο» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές, η εκτίναξη των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, με τους αξιωματούχους της Κομισιόν να εξετάζουν τη λύση της εξάμηνης παράτασης του μνημονίου.
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν πως οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με το μέγεθός τους να κυμαίνεται στα 60 εκ. ευρώ ημερησίως.
Ας σημειωθεί πως σήμερα, Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν προληπτική στήριξη μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ΕLA) της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ως προς το ζήτημα της χορήγησης προληπτικής πιστωτικής στήριξης (ECCL), οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
«Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
«Το ECCL είναι για μία χώρα, η οποία έχει εξασφαλίσει μία κατ’ αρχήν πρόσβαση στις αγορές» τονίζουν με νόημα, συμπληρώνοντας πως η χρησιμότητα του ECCL έγκειται στον καθησυχασμό των αγορών.
«Με καλή τύχη, η συμφωνία θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014. Ωστόσο, με την παρούσα αβεβαιότητα, τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εκτίναξη των ελληνικών ομολόγων, είναι προφανές πως η Ελλάδα δεν τηρεί τα κριτήρια για την χορήγηση ECCL» διατείνουν εν συνεχεία.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι λιγότερο ευνοϊκή σήμερα παρά έξι εβδομάδες πριν. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα κανονικό πρόγραμμα» σημειώνουν, καθιστώντας σχεδόν βέβαιη την επιμήκυνση του προγράμματος κατά πέντε ή έξι μήνες.
Τέλος, αναφερόμενοι στο απόθεμα των 10,9 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στο «συρτάρι» του ΤΧΣ, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών τονίζουν με νόημα πως «πλέον είναι προτιμότερο τα χρήματα να διατηρηθούν στο ΤΧΣ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης