Τελευταία Νέα
Οικονομία

Confindustria: Τονωτική ένεση για την ιταλική οικονομία από το QE της ΕΚΤ

Confindustria: Τονωτική ένεση για την ιταλική οικονομία από το QE της ΕΚΤ
Το QE της ΕΚΤ αναμένεται να συνδράμει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το 2015, σύμφωνα με την ένωση ιταλών βιομηχάνων
Την απόφαση της ΕΚΤ να προβεί σε νέο γύρο ποσοστικής χαλάρωσης χαιρετίζει η ένωση ιταλικών βιομηχανιών, Confindustria, η οποία εκτιμά ότι η ένεση ρευστότητας θα δώσει σημαντική ώθηση στην παραπαίουσα ιταλική οικονομία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Confindustria, το QE της ΕΚΤ αναμένεται να συνδράμει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το 2015 και κατά επιπλέον 1% το 2016, καθώς θα οδηγήσει σε πτώση του ευρώ δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές, ενώ θα επιφέρει και μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού.
Τον προηγούμενο μήνα η Confindustria προέβλεπε τον περασμένο μήνα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας δεν θα υπερβεί το 0,5% το τρέχον έτος.
Με βάση τους υπολογισμούς της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων, η πτώση των επιτοκίων χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα σημάνει την εξοικονόμηση €3,2 δισ. ετησίως σε ό,τι αφορά τα κόστη του δανεισμού για τις ιταλικές επιχειρήσεις.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Ignazio Visco, έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας μειώνει αισθητά την πίεση στην κυβέρνηση της Ιταλίας και άλλων χωρών μελών της Ευρωζώνης να προωθήσουν σκληρές αλλά απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Η μείωση της αβεβαιότητας λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει το κόστος της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», τις οποίες «καθυστερούν οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες», ανέφερε ο Visco σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Stampa.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης