Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα «αγκάθια» του νέου οικονομικού επιτελείου - Χωρίς δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ο Βαρουφάκης

Τα «αγκάθια» του νέου οικονομικού επιτελείου - Χωρίς δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ο Βαρουφάκης
Το πρώτο και σημαντικότερο θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι η κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας
Μπροστά στον «Γόρδιο Δεσμό» των μνημονιακών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, και χωρίς δημοσιονομικό «μαξιλάρι», βρίσκεται από σήμερα ο νέος- προερχόμενος από το χώρο της πολιτικής οικονομίας- υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Χωρίς περίοδο χάριτος και χρόνο προσαρμογής, λόγω των ζεόντων και ανοικτών ζητημάτων με τους δανειστές της χώρας, ο νέος υπουργός, μαζί με τους αναπληρωτές Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα, καλούνται να….κολυμπήσουν στα βαθιά, κάνοντας πράξη τις επιστημονικές τους θεωρίες και θέσεις τις οποίες ανέπτυξαν προεκλογικά.
Το πρώτο και σημαντικότερο θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι η κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.
Δηλαδή η εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και να γίνει ομαλά η ανανέωση ή η αποπληρωμή του κρατικού χρέους που λήγει.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουν στερέψει επικίνδυνα λόγω της κακής πορείας των κρατικών εσόδων το τελευταίο δίμηνο.
Τα δύσκολα αρχίζουν με την έλευση του Φεβρουαρίου, καθώς, εκτός από τις τρέχουσες ανάγκες για μισθούς και συντάξεις, στις 6 του μηνός λήγουν έντοκα γραμμάτια αξίας 1 δισ. ευρώ και ακολουθούν άλλα 1,4 δισ. ευρώ στις 13 του ίδιου μήνα.
Στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν τίτλοι 1,6 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον ίδιο μήνα, ενώ στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες για τόκους, λήξεις ομολόγων και εντόκων τον Μάρτιο. Μόνο για το επόμενο δίμηνο ο λογαριασμός φθάνει τα 6,5 δισ. ευρώ, χωρίς τις πληρωμές μισθών και συντάξεων.
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για το νέο υπουργό, είναι η διευθέτηση του χρέους και εν προκειμένω η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Η άποψη του κ. Βαρουφάκη για το χρέος είναι ξεκάθαρη: «το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και πρέπει να κουρευτεί. Όποιος αρνείται αυτή την απλή αλήθεια είτε ψεύδεται ηθελημένα είτε εθελοτυφλεί».

Αγκάθι τα έσοδα
Να κλείσουν τον συναγερμό του προϋπολογισμού που «χτυπά» δυνατά από τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω της τρύπας των 4 δις. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα, καλούνται οι δύο νέοι αναπληρωτές Υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας.
Ο κ. Μάρδας είναι από σήμερα ο νέος επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παραλαμβάνοντας τα «ηνία» ελέγχου των δαπανών από τον βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ. Χρήστο Σταικούρα.
Από το κτίριο της Πανεπιστημίου 37, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα έχει μάτια το επόμενο διάστημα μόνο για τα ταμειακά διαθέσιμα, μη τυχόν πέσουν κάτω από τα 2 δις. ευρώ και απειληθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας.
Βασική προτεραιότητα για τον πρώην γενικό γραμματέα Εμπορίου επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη και Άκη Τσοχατζόπουλο αργότερα, είναι η επίτευξη πλεονασμάτων - έστω και αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για «κούρεμα» των αρχικών στόχων.
Θετικό για τον ίδιο και την θητεία του που μόλις ξεκινά είναι ότι ο προϋπολογισμός δεν απειλείται από τις δαπάνες, ένας τομέας που μετά τις περικοπές που έγιναν με το Μνημόνιο είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.
Μοναδικός «πονοκέφαλος» για το νέο αναπληρωτή είναι τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Νέος ένοικος… στους φόρους
Η οικονομολόγος και συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη είναι η νέα «ένοικος» της Καραγεώργη Σερβίας 10.
Είναι αυτή που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη αναλαμβάνοντας το «χαρτοφυλάκιο» των εσόδων και την εποπτεία του φορολογικού μηχανισμού.
Ενός μηχανισμού που χαλάρωσε επικίνδυνα στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου…
Η πρώην ξενοδόχος (σ.σ. διηύθυνε ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Κρήτη) αναλαμβάνει σε μια στιγμή που τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με την υστέρηση στις εισπράξεις να φθάνει το 1,4 δις. ευρώ.
Κατόπιν τούτου πρώτο μέλημα της είναι να κλείσει αυτή την «τρύπα» και να συλλέξει φόρους από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν σηκώσει τα «χέρια ψηλά» από την θηριώδη πολιτική του Μνημονίου.
Δεύτερο μέλημα της κας Βαλαβάνη είναι η κατάρτιση του νέου περιουσιολογίου και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα νέο φόρο στα ακίνητα με υψηλό αφορολόγητο όριο ακόμη και από αυτό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (400.000 ευρώ) όπως έχει δεσμευθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιμετώπιση της μεγάλης δεξαμενής των ληξιπρόθεσμων χρεών που απαριθμεί οφειλές ύψους 74 δις. ευρώ οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, είναι το τρίτο στοίχημα της αναπληρώτριας Υπουργού.
Το πιο μεγάλο «αγκάθι» για την ίδια είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις επιταγές της τρόικας στο κομμάτι των φόρων και συγκεκριμένα : Με την παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές, με την αύξηση του προηγούμενου φόρου σε τουρισμό και φάρμακα. Άραγε θα υπάρξουν ισοδύναμα…;

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης