Τελευταία Νέα
Οικονομία

Fischer (πρώην γερμανός ΥΠΕΞ): Η Merkel να αποδεχθεί την ήττα της λιτότητας – Έχει περιθώρια ελιγμών

Fischer (πρώην γερμανός ΥΠΕΞ): Η Merkel να αποδεχθεί την ήττα της λιτότητας – Έχει περιθώρια ελιγμών
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με συντριπτική ήττα της λιτότητας που στηρίζει η Γερμανία
Να αποδεχθεί την ήττα της και να κάνει αλλάξει την πολιτική που εφαρμόζει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη συνολικά, καλεί την καγκελάριο Merkel ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Joschka Fischer.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον Guardian, η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με συντριπτική ήττα της πολιτικής λιτότητας που υποστηρίζει η χώρα του ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πολιτικοί και δημοσιογράφοι στη Γερμανία υποστήριζαν πως η κρίση του ευρώ αποτελεί παρελθόν.
Η Γερμανία και η Ε.Ε. πίστευαν πως είχαν ξεπεράσει τη θύελλα.
Σήμερα ξέρουμε πως αυτό ήταν ένα ακόμα λάθος σε μια συνεχιζόμενη κρίση», επισημαίνει ο πρώην γερμανός αξιωματούχος.
Όπως τονίζει, οι προειδοποιήσεις για μια σοβαρή πολιτική αντίδραση δεν εισακούστηκαν γιατί επισκιάστηκαν από το ταμπού του πληθωρισμού που υπάρχει στη Γερμανία.
«Τώρα, όμως, που οι Έλληνες ψηφοφόροι διώχνουν την εξουθενωμένη και διεφθαρμένη πολιτική ελίτ, επιλέγοντας ένα κόμμα που έχει δεσμευτεί να βάλει τέλος στη λιτότητα, ήρθε η στιγμή της αντίδρασης», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον κ. Fischer, η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Αν και κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ευρωζώνη η ελληνική χρεωκοπία, θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στο ενιαίο νόμισμα η αξιοπιστία του οποίου βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, προειδοποιεί.
Κατά τη γνώμη του, συμβιβαστική λύση θα ήταν η χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, η οποία θα είχε αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, αλλά πολύ μικρότερη από μια διάλυση της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, σημειώνει ότι ευρεία δημοτικότητα της Merkel στη Γερμανία και της επιτρέπει πολλά περιθώρια ελιγμών, αρκεί μόνο να πιστέψει στον εαυτό της.
«Μόνο η ανάπτυξη θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωζώνης», υπογραμμίζει ο πρώην γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Η Γερμανία έχει μεγάλο περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών και το μήνυμα από τις εκλογές στην Ελλάδα είναι πως πρέπει να το αξιοποιήσει προτού είναι πολύ αργά» καταλήγει ο Fischer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης