Τελευταία Νέα
Οικονομία

Independent: Η Γερμανία να αντιμετωπίσει με κοινή λογική και αυτοσυγκράτηση την Ελλάδα

Independent: Η Γερμανία να αντιμετωπίσει με κοινή λογική και αυτοσυγκράτηση την Ελλάδα
Η προφανής λύση είναι η επιμήκυνση του χρέους με μικρό κόστος για τους Έλληνες
Έκκληση για κοινή λογική εκ μέρους της Γερμανίας και αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη χωρίς να παραβλέπονται οι διαθέσεις των λαών, απευθύνει ο βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Patrick Cockburn, σε άρθρο του στον Guardian.
Το 2015, όπως και το 1942, οι Γερμανοί έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, επιμένοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν πιστοί στη λιτότητα, την οποία μόλις πρόσφατα, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν κατηγορηματικά, εξηγεί.
Το σαφές μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες ήταν ότι καμία ελληνική κυβέρνηση που σκοπεύει να ικανοποιεί τα αιτήματα της τρόικας δεν πρόκειται να επιβιώσει, αναφέρει το δημοσίευμα.
Εξάλλου, επισημαίνει ο Cockburn, οι έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να το υποστηρίζουν αυτό, εφόσον το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη χώρα τους απέτυχε παταγωδώς.
«Έχουν άραγε την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει πραγματικά στην Ελλάδα οι αξιωματούχοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που επισκέπτονται την Αθήνα, συχνά με μια στάση αλαζονείας και περιφρόνησης;», διερωτάται.
Φυσικά, τόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και οι γερμανοί πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για το τι πιστεύουν οι κάνουν οι Έλληνες, καθώς το μόνο για το οποίο ανησυχούν είναι η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Οι Έλληνες, όμως, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα υπέρογκα χρέη και οι γερμανοί ψηφοφόροι θεωρούν το κούρεμα ή την ελάφρυνση του χρέους ως κλοπή των φόρων τους.
Η προφανής λύση, προσθέτει ο αρθρογράφος, είναι η επιμήκυνση του χρέους με μικρό κόστος για τους Έλληνες, και όχι η επιβολή τιμωρητικών μέτρων στη χώρα, όπως κάνουν συντονισμένα από το 2010 οι ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ελλάδα αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα το κάνουν.
Ένας λόγος είναι ότι αισθάνονται πανίσχυροι έναντι της μικροσκοπικής και χρεοκοπημένης Ελλάδας και θεωρούν ότι θα βγουν νικητές, ό,τι και αν γίνει.
Σε αυτό το σημείο όμως, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
«Προσέχετε τα μικρά κράτη», είχε προειδοποιήσει το ρώσος αναρχικός Bakunin το 1870, «μπορεί να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι φαίνονται».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται οι τοπικές κρίσεις και συγκρούσεις να έχουν διεθνείς διαστάσεις, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί στον Λίβανο, στο Ιράκ και αλλού, προσθέτει.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλά θα κάνουν να ζητήσουν από τη Γερμανία να υιοθετήσει την κοινή λογική στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, προειδοποιώντας για τις εκρηκτικές συνέπειες που θα υποστεί η Ευρώπη, εάν δεν το κάνουν, καταλήγει το δημοσίευμα του Guardian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης