Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Νέο συμβόλαιο» της Ελλάδος με τους εταίρους για να καλύψει τις υποχρεώσεις της

«Νέο συμβόλαιο» της Ελλάδος με τους εταίρους για να καλύψει τις υποχρεώσεις της
Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Νέο «μήνυμα» προς στην τρόικα ότι χωρίς ανάπτυξη η Αθήνα είναι αδύνατο να πληρώσει τα χρέη της έστειλε η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο παραδέχθηκε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει νέο συμβόλαιο – πρόγραμμα με τους εταίρους.
Αυτά προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό μαραθώνιο στον οποίο έχει αποδυθεί ο Γιάννης Βαρουφάκης στο πλαίσιο ανεύρεσης των κατάλληλων συμμάχων που θα στηρίξουν το πρόγραμμα και τις θέσεις που θα παρουσιάσει σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το κλίμα ρήξης, που διαφάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem και Βαρουφάκη, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής στην Αθήνα, αποκλιμακώνεται και παραχωρεί τη θέση του σε σαφώς πιο ήπιες δηλώσεις με έκδηλη την διάθεση για διάλογο, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαίο όφελος.
Το «σύνθημα» έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin, ο οποίος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη στο Παρίσι, μίλησε για την ανάγκη ενός «νέου συμβολαίου» της Ελλάδας με τους εταίρους, με στόχο να πετύχει εντός της ευρωζώνης.
Μπορεί ο μηχανισμός της «τρόικας» να ενοχλεί στο πλαίσιο της συνδιαλλαγής της Ελλάδας με τους δανειστές, είπε ο κ. Sapin.
Ωστόσο, σημείωσε, πέραν των διμερών επαφών, είναι σημαντικό να υπάρξει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και θεσμών όπως η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ.
Αφού επεσήμανε ότι: «το ελληνικό χρέος είναι ένα μόνο από τα προς συζήτηση θέματα», χαρακτήριζε «κατεπείγουσα την κατάσταση» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταρτίσει ένα σχέδιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις της με τρόπο που θα προσφέρει διέξοδο στη σημερινή κατάσταση.
«Θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα για την κυβέρνηση.
Μπορεί να υπάρξει μια δέσμη εργαλείων ώστε η Ελλάδα να έχει το χρόνο τις επόμενες εβδομάδες ώστε να σχεδιάσει το πρόγραμμά της.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, ώστε να προετοιμάσει τα εργαλεία και να σχεδιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές της ελληνικής πλευράς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και ότι σκοπεύει να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, έχοντας λάβει πρόσφατα και σχετική επιστολή από τον ίδιο.
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για αποφασιστικότητα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να «αλλάξει σελίδα», να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.
«Δεν μπορούμε να παραμένουμε εξαρτημένοι από τις δόσεις» οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Aν όλοι οι ενδιαφερόμενοι βρεθούν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων υπάρχει μεγάλη ελπίδα επιτυχίας. Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού.»
Μετά το Παρίσι οι επαφές του έλληνα υπουργού Οικονομικών με ευρωπαίους αξιωματούχους θα συνεχιστούν σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών George Osborne και στελέχη του Σίτι.
Αύριο έχει προγραμματισθεί ραντεβού του κ. Βαρουφάκη με τον Ιταλό ομόλογό του, Pier Carlo Padoan, στη Ρώμη.
Ο Βαρουφάκης έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Jack Lew, ο οποίος φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη της κυβέρνησης ότι η χώρα μας πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από το αδιέξοδο του σημερινού προγράμματος.
Οι εξελίξεις την τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται ραγδαίες, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη και η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup, προκειμένου να διαμορφωθεί, σε επίπεδο συμβουλίου, μια καλύτερα εικόνα για το αποκαλούμενο «ελληνικό ζήτημα» μετά τα γεγονότα που σηματοδότησε το εκλογικό αποτέλεσμα στην χώρα μας.
Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup πάντως, είναι για τις 16 Φεβρουαρίου και όπως έχει ξεκαθαριστεί από την προηγούμενη συνεδρίαση, περιμένει αίτημα της Ελλάδας για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.
Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου ότι για την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί η επανεξέταση της χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Erkki Liikanen δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και χωρίς λύση «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε», ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί διαγραφή χρέους.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vítor Constâncio εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, δηλώνοντας ότι θα αποφασίσει το ΔΣ της ΕΚΤ για τη συνέχιση της στήριξης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, αν η Ελλάδα μείνει χωρίς πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανελαστικές υποχρεώσεις του Δημοσίου (κάλυψη εντόκων γραμματίων, αποπληρωμή ΔΝΤ και τόκων, καταβολή μισθών και συντάξεων, δαπάνες για ασφάλιση και υγεία, καταναλωτικές δαπάνες και επιστροφές φόρων) για το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ, όταν τα έσοδα που έχει προβλεφθεί να εισπραχθούν στο ίδιο διάστημα είναι μόλις 6,4 δισ. ευρώ.
Στις 18 Φεβρουαρίου και εφόσον στις 4 του μήνα η ΕΚΤ εγκρίνει δύο εβδομάδων παράταση του ELA, θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης δύο εβδομάδων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης