Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο λογαριασμός των 7,5 δισ. τον Φεβρουάριο σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση - Τι χρωστάει το κράτος

Ο λογαριασμός των 7,5 δισ. τον Φεβρουάριο σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση - Τι χρωστάει το κράτος
Που εντοπίζεται η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα
(upd2)«Συναγερμό» έχει σημάνει στην κυβέρνηση ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει το κράτος για το μήνα Φεβρουάριο και οι οποίες φθάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.
Την κατάσταση δεν διευκολύνει καθόλου η… απορρύθμιση στο μέτωπο των εσόδων, η οποία ξεκίνησε πριν τις εκλογές και συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η «τρύπα» στις φορολογικές εισπράξεις αγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ.
Από τις υποχρεώσεις του τρέχοντος μηνός , τα 5,1 δις. ευρώ είναι ανελαστικές και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τακτοποιηθούν.
Αυτές αφορούν: την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, δαπανών που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, διάφορες υποχρεώσεις που έχει το κράτος σε τρίτους ακόμη και έντοκα γραμμάτια όπως και δάνεια προς την τρόικα που λήγουν τον επόμενο μήνα.
Μόνο τα ύψος των εντόκων γραμματίων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο φθάνει τα 2,4 δισ. ευρώ καθώς στις 6 και στις 13 Φεβρουαρίου ωριμάζουν τίτλοι αξίας 1 δισ. ευρώ και 1,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι η μετακύληση αυτών των εντόκων προϋποθέτει επάρκεια ρευστού από τις τράπεζες.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τον συγκεκριμένο μήνα κορυφώνονται με την πληρωμή του δεύτερου δανείου της Αθήνας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 691 εκατ. ευρώ μετά τα 415 εκατ. ευρώ που κατέβαλε από τα ταμειακά διαθέσιμα ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο.
Στα βαθιά θα πρέπει να κολυμπήσει το οικονομικό επιτελείο και με την πληρωμή των τόκων για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το υψηλό δημόσιο χρέος.
Ο Φεβρουάριος θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους ταμειακά μήνες καθώς πιέζει ασφυκτικά τον προϋπολογισμό με την δαπάνη των 900 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την εξόφληση τόκων και χρεολυσίων.
Επόμενος μήνας, με ανάλογο βάρος υποχρεώσεων είναι ο Ιούλιος.
Η έλευση του Φεβρουαρίου υποχρεώνει τον Γιάννη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του στην πληρωμή τρεχουσών αναγκών ύψους 1,563 δισ. ευρώ που αφορούν την μισθοδοσία του κράτους.
Πρόκειται για το συνολικό κονδύλι που θα πρέπει να αποδεσμεύσει ο προϋπολογισμός για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, ενώ άλλα 1,160 δισ. ευρώ από τους πόρους και τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα κατευθυνθούν για τις ανάγκες του ταμείου της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης.
Στα 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα ανέλθουν τον ίδιο μήνα οι δαπάνες για λειτουργικά έξοδα τα οποία έχουν συμπιεστεί αρκετά, ενώ στα 233 εκατ. ευρώ φθάνουν οι διαταγές πληρωμής σε τρίτους επί συνόλου 2,796 δις. ευρώ που φθάνουν το 2015.
Άλλα έξοδα που ανεβάζουν την… αδρεναλίνη του οικονομικού επιτελείου είναι οι πληρωμές του προϋπολογισμού για δάνεια που χορηγήθηκαν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και τα οποία κατέπεσαν στην συνέχεια.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν στα 68 εκατ. ευρώ το κόστος αυτή της δαπάνης που το 2014 ξεπέρασε τα 855 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ αφορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το «τεφτέρι» με τα χρέη και τις υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου κλείνει με την πληρωμή 58 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες.
Το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, έχει κινητοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία ετοιμάζει σχέδιο άμεσης δράσης για την αναστροφή της αρνητικής τάσης στα φορολογικά έσοδα.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Καραγεώργη Σερβίας με τους Διευθυντές των ελεγκτικών μονάδων.

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 00:17)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης