Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης για τα περί υπαναχώρησης: Το χρέος θα γίνει βιώσιμο - Η κυβέρνηση και ο ΥΠΟΙΚ δεν κάνουν πίσω

Βαρουφάκης για τα περί υπαναχώρησης: Το χρέος θα γίνει βιώσιμο - Η κυβέρνηση και ο ΥΠΟΙΚ δεν κάνουν πίσω
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας

Το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, δεν κάνουν πίσω, αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας στο μπαράζ δημοσιευμάτων, στα οποία γίνεται λόγος για υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Αφορμή για τα δημοσίευματα στάθηκε το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε ξένους επενδυτές στο City του Λονδίνου εμφανίστηκε να αλλάζει στάση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γ. Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μια.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, παρουσιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει ένα «μενού από ανταλλαγές ομολόγων» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του χρέους.
Η πρόταση της Αθήνας για το χρέος περιλαμβάνει την έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων.
- Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης (rescue loans) που έχει λάβει η Ελλάδα.
- Ο δεύτερος τύπος των νέων ομολόγων θα αφορά σε διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης