Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιθανό έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη 11/2 για την Ελλάδα - Θα εξεταστεί η ελληνική πρόταση για το χρέος

Πιθανό έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη 11/2 για την Ελλάδα - Θα εξεταστεί η ελληνική πρόταση για το χρέος
Στις 12/12 είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας
Πιθανή είναι η διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup, αποκλειστικά για την Ελλάδα, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Κατά τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ήτοι μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου - αν τελικά διεξαχθεί - θα συζητηθεί η ελληνική πρόταση για το χρέος, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης στο Λονδίνο, χθες Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πρόταση για το χρέος
Μιλώντας στους Financial Times, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν διατυπώνει πλέον αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια σειρά από ανταλλαγές χρέους (debt swaps), ένα μενού από ανταλλαγές χρέους, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του.
Η πρόταση της Αθήνας για το χρέος περιλαμβάνει την έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων.
- Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης (rescue loans) που έχει λάβει η Ελλάδα.
- Ο δεύτερος τύπος των νέων ομολόγων θα αφορά σε διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.
Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης στους Financial Times, η πρότασή του για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (debt swap) συνιστά μια "έξυπνη διευθέτηση του ελληνικού χρέους", με ταυτόχρονη αποφυγή της χρήσης του όρου haircut, που δεν είναι πολιτικά αποδεκτός από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες - δανειστές της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης