Τελευταία Νέα
Οικονομία

Die Welt: H EKT σχεδιάζει την παροχή ρευστότητας 60 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA

Die Welt: H EKT σχεδιάζει την παροχή ρευστότητας 60 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA
O εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα
Την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές ρευστότητες έως και 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, ανώνυμη τραπεζική πηγή, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ επίκειται να παράσχει ρευστότητα, ύψους 60 δισ. ευρώ, προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του προγράμματος ELA.
Το συγκεκριμένο ποσό επιβεβαιώνεται και από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία σε σημερινό της δημοσίευμα, υπογραμμίζει πως η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να χορηγήσει έως και 60 δισ. στις ελληνικές τράπεζες.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Τι σημαίνει η απόφαση σοκ της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες;
Η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά assets ως εγγύηση από τις 11 Φεβρουαρίου είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα για τις ελληνικές τράπεζες...όμως προσοχή δεν θα έχουν πρόβλημα ρεσυτότητας.
Ρευστότητα θα διαθέτουν αλλά το περιβάλλον παροχής ρευστότητας έχει δραματικά επιδεινωθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 78 δισεκ. από την ΕΚΤ και 2,5 δισεκ. από το ELA και έναντι όλων αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 72 δισεκ. στην ΕΚΤ, 23 δισεκ. στην ΤτΕ και άλλα 20 δισεκ. στην ΤτΕ δηλαδή 115 δισεκ. assets.
Τα 115 δισεκ. υποχρεωτικά θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος που μέσω του ELA θα χορηγεί την ίδια ρευστότητα περίπου 80 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες με επιτόκιο 1,55%.
Το επιτόκιο του ELA είναι 1,55% και της ΕΚΤ 0,05%.
Το πρόβλημα δεν είναι το επιτόκιο αλλά η αστάθεια που θα προκληθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το κίνδυνο να υπάρξει νέα έξαρση bank run.
Σε μια περίοδο όπου μόνο τον Ιανουάριο έφυγαν 12 δισεκ. καταθέσεις υποχωρώντας στα 148 δισεκ. είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης