Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα - Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια

tags :
Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα - Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια
Μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ορίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα
(upd)Για τις 11 Φεβρουαρίου ορίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter o επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.  
Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία έχει οριστεί για τις 18:30 ώρα Ελλάδας,  είχε προαναγγελθεί και θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. 
Στόχος της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup είναι να εξεταστούν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι οι ηγέτες  για τη Σύνοδο Κορυφής. 
Η ελληνική πλευρά ζητά μια συμφωνία - γέφυρα έως τον Μάιο, ενώ η πρόταση της Αθήνας για το χρέος περιλαμβάνει την έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
- Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης (rescue loans) που έχει λάβει η Ελλάδα.
- Ο δεύτερος τύπος των νέων ομολόγων θα αφορά σε διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.
Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης στους Financial Times, η πρότασή του για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (debt swap) συνιστά μια "έξυπνη διευθέτηση του ελληνικού χρέους", με ταυτόχρονη αποφυγή της χρήσης του όρου haircut, που δεν είναι πολιτικά αποδεκτός από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες - δανειστές της Ελλάδας.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, με την παράταση του ελληνικού προγράμματος να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. 
Σημειώνεται ότι από τις 11 Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα. 
Χθες το βράδυ συνεδρίασε το EuroWorking Group, με την ελληνική πλευρά να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου να παρουσιάσει ξεκάθαρα τις θέσεις της. 
Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ο κ. Χουλιαράκης. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, έχει δηλώσει ότι η λύση για την Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο Eurogroup, που είναι το αρμόδιο όργανο,  τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εξεύρεσης μια κοινά αποδεκτής λύσης από όλα τα κράτη – μέλη σχετικά με τη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Πρώτη ενημέρωση: 10:30, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης