Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τελεσίγραφο Eurogroup για παράταση μνημονίου έως 16/2 - Αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων κατά 2 δισ. ζητά η Ελλάδα

Τελεσίγραφο Eurogroup για παράταση μνημονίου έως 16/2 - Αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων κατά 2 δισ. ζητά η Ελλάδα
H Eλλάδα δεν υπογράφει για νέο πρόγραμμα, δηλώνοντας πως λέει όχι σε ένα πρόγραμμα υποταγής που θα ρίξει την κυβέρνηση
(upd10)Σκηνικό σφοδρής σύγκρουσης αλλά και ενδεχόμενου αδιεξόδου στήνεται μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.
Το βράδυ της Παρασκευής 6/2 ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προειδοποιεί την Ελλάδα πως έχει 10 μέρες προθεσμία...
Η Ελλάδα ή θα υποβάλλει αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, ή θα χάσει τη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προειδοποιεί ο Ολλανδός αξιωματούχος.
"Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει αίτημα για παράταση του μνημονίου το αργότερο έως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου", εξηγεί.
Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε διαμηνύσει πως η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε πρόγραμμα - γέφυρα για την Ελλάδα, απορρίπτοντας επί της ουσίας τον κεντρικό άξονα της ελληνικής πρότασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί παράταση του μνημονίου, άσκησε το Euro Working Group, κατά τη συνεδρίασή του, την Πέμπτη.
Η κυβέρνηση ωστόσο, επιμένει στον τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος και αντιπροτείνει πρόγραμμα - γέφυρα, αύξηση του ανώτατου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί να λάβει τις εναπομείνασες δόσεις του μνημονίου.
Ωστόσο, η ΕΚΤ θέτει νέο βέτο στην αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, απορρίπτοντας αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετες εκδόσεις εντόκων, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης
Νέα πρόταση αναμένεται να καταθέσει στους Ευρωπαίους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εμμείνει στην απόρριψη του τρέχοντος προγράμματος και ζητά την επίτευξη συμφωνίας - γέφυρα με παράλληλη αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του ανώτατου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Μετά τα αλλεπάλληλα «όχι» Βρυξελλών και ΕΚΤ, κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό το πέπλος της ανωνυμίας, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα διεκδικεί την αύξηση του ανώτατου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 2 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως προηγουμένως, η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ορίου κατά 4,5 δισ. ευρώ, ενώ στις 3 Φεβρουαρίου αίτημα για αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Έλληνας αξιωματούχος προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για πρόγραμμα – γέφυρα, τότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στα τέλη Φεβρουαρίου - ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στις αρχές Μαρτίου.
Nωρίτερα, έτερες κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν πως «το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο μνημόνιο με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς»
«Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα - γέφυρας που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους» συμπλήρωσαν.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές του μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση και πως ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες»
Σε ότι αφορά τις τεχνικές και με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς «απολύτως λογική πρόταση σημειώνοντας ότι «θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση.
Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους ευρωπαίους φορολογούμενους)».
Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι μετά την συμφωνία για το πρόγραμμα - γέφυρα να κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3 - 4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας».
Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς του Αλ. Τσίπρα καθιστούν ξεκάθαρο ότι «η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου».

«Όχι» στην αύξηση κατά 4,5 δισ. του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων
Νέο «όχι» στο αίτημα της Ελλάδας για αύξηση του ανώτατου ορίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού φαίνεται πως λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μένοντας πιστή στη σκληρή γραμμή εναντίον της νέας κυβέρνησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαμους αξιωματούχος της Φρανκφούρτης, η ΕΚΤ απέρριψε νέο αίτημα της Ελλάδας για αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση είχε καταθέσει αίτημα για αύξηση του ορίου κατά 4,5 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως το ανώτατο όριο βραχυπρόθεσμου δανεισμού (δηλαδή μέσω έντοκων γραμματίων) ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ.
Το απορριφθέν αίτημα της κυβέρνηση εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να βρει τρόπους κάλυψης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, έως ότου καταρτιστεί το νέο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της χώρας.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές της ΕΚΤ προειδοποιούν πως βάσει της σημερινής κατάστασης, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από… ρευστό έως τις αρχές Μαρτίου.
Ας σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες, η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της Ελλάδας για αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Dijsselbloem: Καμία συμφωνία με την Ελλάδα για πρόγραμμα - γέφυρα
Κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών να βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
"Δεν κάνουμε συμφωνίες για προγράμματα - γέφυρα", διεμήνυσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem,
"Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος.
"Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, θέλουμε πρώτα να ξέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση, τι πραγματικά θέλει.
Για αυτόν τον λόγο έχουμε μια συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη", τόνισε.
Ο Dijsselbloem πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν περιμένω άμεσα συμπεράσματα.
Θα είναι ένα πρώτο βήμα στο πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα «ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτό».

Μαξίμου: Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του ΥΠΟΙΚ ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα...
Διαψεύδουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τις πληροφορίες που διακινούνται από "δήθεν" κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
"Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν", διαμηνύουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν πως το Euro Working Group βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο της κυβέρνησης, πιέζοντας για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει υπογραφή σε κανένα πρόγραμμα, γιατί τότε θα πέσει...

Αυστηρά τελεσίγραφα από το Euro Working Group
Κατά τις πληροφορίες, οι τεχνοκράτες του Euro Working Group απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου η συμφωνία να δρομολογηθεί κατά το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και να επισημοποιηθεί στο τακτικό Εurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. 
Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στο Euro Working Group, ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα, ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν.
Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις, διαμηνύουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. 
Οι ίδιοι παράγοντες καθιστούν σαφές πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα επιμένει μέχρι τέλους.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπογράψει το πρόγραμμα και δεν θα το υπογράψει γιατί θα πέσει η κυβέρνηση, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών. 
Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως, υποστηρίζουν, χαρακτηρίζοντας ως απόλυτη πράξη υποταγής το πρόγραμμα.
Η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να καταρτίσει νέα πρόταση προς τους εταίρους, την οποία θα συζητήσει στη διάρκεια σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, με στόχο να είναι έτοιμη προς παρουσίαση στο επικείμενο Eurogroup. 
Θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο.
O στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο, αλλά χρηματοδότηση - γέφυρα, βάσει ενός προγράμματος στο οποίο θα πρέπει να συναινέσει η Αθήνα. 

Μαξίμου: Υπάρχει πίεση, την περιμέναμε - Σε δυναμική κατάσταση η διαπραγμάτευση - Στόχος η συμφωνία
Μία πρώτη συζήτηση ενόψει της έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή, «το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε, εξάλλου, αποτίμηση των μέχρι τώρα συναντήσεων στο εξωτερικό.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συζήτησε το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους εταίρους, η κυβερνητική πηγή απάντησε ότι «αυτά θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες».
Αναφέρθηκε, πάντως, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σύντομα».
Σε ερώτηση για το έκτακτο Eurogroup, η απάντηση ήταν πως «δεν είναι κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση.
Αντιθέτως, το περίμενε».
Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε, οι επαφές θα συνεχιστούν.
«Προφανώς υπάρχει πίεση αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση» αναφέρθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης