Τελευταία Νέα
Οικονομία

To ΔΝΤ και ο ρόλος που θα έχει στο νέο Πρόγραμμα της Αθήνας - Χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί στο Eurogroup ο Βαρουφάκης

To ΔΝΤ και ο ρόλος που θα έχει στο νέο Πρόγραμμα της Αθήνας - Χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί στο Eurogroup ο Βαρουφάκης
Αστοχία τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα έσοδα εμφανίζει ο προϋπολογισμός
(upd)Με τη χείριστη εικόνα του προϋπολογισμού αναφορικά με τους εξής τρεις στόχους για έλλειμμα, έσοδα και πλεόνασμα, μεταβαίνει στο αυριανό έκτακτο Eurogroup o Γιάνης Βουρουφάκης.
Χωρίς κανένα διαπραγματευτικό «χαρτί» και με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να φτάνουν στα 17,2 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να αποσπάσει μια 6μηνη συμφωνία - γέφυρα με τους Ευρωπαίους εταίρους και ένα νέο πρόγραμμα από 1ης Σεπτεμβρίου του 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικός «παίκτης» στο νέο αυτό πρόγραμμα θα είναι και πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο, λόγω των δανείων που έχει πάρει η χώρα από αυτό και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξοφληθούν, θα συνεχίσει να έχει «καρφωμένα» τα μάτια του πάνω στην Αθήνα. Οι φετινές υποχρεώσεις μας προς το Ταμείο φτάνουν τα 8,71 δισ. ευρώ.
Στη βάση αυτή το ΔΝΤ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος διεθνής οικονομικός φορέας για τα χρέη των κρατών του κόσμου, θα διατηρήσει τον εποπτικό του ρόλο και στο νέο πρόγραμμα που θα κληθεί να εφαρμόσει η χώρα από το φθινόπωρο, εφόσον μέχρι τότε τα πράγματα βαδίσουν κατ’ ευχήν για την Ελλάδα.
«Δεν έχω πρόβλημα να γίνεται αξιολόγηση από το ΔΝΤ», δήλωσε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τη σχέση της Αθήνας με το Ταμείο.
Ενώ στο περιθώριο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στο τετ α τετ που θα έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να υπάρξει σχετική αναφορά.
Να σημειωθεί ότι κανονικά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ προς τη χώρα μας ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016. Έτσι πολύ γρήγορα οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού θα σβήσουν την άνω τελεία που έχουν βάλει προσωρινά στις καυστικές τους αναφορές για τα «κακώς κείμενα» της ελληνικής οικονομίας με το σκληρό «πρέσινγκ» για την άμεση διόρθωσή τους, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, τον μηχανισμό είσπραξης των φόρων, την περιστολή της φοροδιαφυγής κ.ά.
Η κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, με τις μεγάλες αστοχίες στα φορολογικά έσοδα και το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρίσκεται μια ανάσα από την κόκκινη γραμμή του κοινοτικού ορίου του 3%, συνιστά… βούτυρο στο ψωμί του Ταμείου.
Το «γκρίζο» αυτό οικονομικό περιβάλλον περιέγραψε, χθες, από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας προαναγγέλλοντας μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων με στόχο την είσπραξη εσόδων 1 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, έναν μήνα πριν από το κλείσιμο ο προϋπολογισμός του 2014 εμφανίζει:
* Αστοχία τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα έσοδα. Από αυτά το 1 δισ. ευρώ είναι η «τρύπα» που αφορά τις εισπράξεις από τους φόρους και το υπόλοιπο μισό είναι το μέγεθος της υστέρησης από τα έσοδα του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων.
* Το πρωτογενές πλεόνασμα κλείνει στα 2,9 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 5,3 δισ. ευρώ.
* Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού φαίνεται να εκτροχιάστηκε και κλείνει στα 4,4 δισ. ευρώ ή στο 2,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα 767 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός προανήγγειλε καλύτερη εποπτεία των δαπανών στο μέτωπο των φαρμακευτικών προμηθειών, αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων φορέων της γενικής κυβέρνησης και πάταξη γραφειοκρατίας που υπολογίζεται ότι κοστίζει κάθε χρόνο μεταξύ 10 και 14 δισ. ευρώ.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στις διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμών από τους δήμους και δη γι’ αυτούς κάτω των 60.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης