Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προς συμφωνία μετά το deal Τσίπρα - Dijsselbloem - Κάμφθηκαν και οι αντιρρήσεις της Γερμανίας

Προς συμφωνία μετά το deal Τσίπρα - Dijsselbloem - Κάμφθηκαν και οι αντιρρήσεις της Γερμανίας
Οι δύο πλευρές θα παραθέσουν τα σχέδια τους και θα επιχειρήσουν έναν αμοιβαίο συμβιβασμό
(upd3)Σοβαρές ενδείξεις συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης διαφαίνονται τις τελευταίες ώρες, καθώς αύριο, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.
Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η μερική υπαναχώρηση της Γερμανίας, η οποία εμφανίζεται πρόθυμη να αποδεχθεί μέρος των ελληνικών προτάσεων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συμφωνία περιλαμβάνει την υπογραφή ενός προγράμματος - γέφυρας, το οποίο κατά 70% θα απαρτίζεται από μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και κατά 30% από ελληνικής εμπνεύσεως προτάσεις.
Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από αύριο, Παρασκευή, ξεκινούν διαπραγματεύσεις τεχνικής φύσεως με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών.
Μάλιστα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Δευτέρα, ημέρα συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές θα παραθέσουν τα σχέδια τους και αξιολογώντας τα, θα επιχειρήσουν έναν αμοιβαίο συμβιβασμό, στις Βρυξέλλες. 
Στόχος είναι στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει κοινός τόπος, ενώ η ελληνική πλευρά με τους τεχνοκράτες θα αναζητήσει τον κοινό τόπο μεταξύ του προγράμματος - γέφυρα που ζητά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του εφαρμοζομένου προγράμματος στην παράταση του οποίου επιμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Η έναρξη των τεχνικής φύσεως διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Jeroen Dijsselbloem.

Με τρόικα και Lazard οι διαπραγματεύσεις τεχνικού επίπεδου Ελλάδας - Ευρώπης, για το πρόγραμμα γέφυρα
Με την παρουσία των εκπροσώπων της γνωστής σε όλους τρόικας, αλλά και τη συμμετοχή της Lazard - που έχει προσληφθεί σε ρόλο συμβούλου για το ελληνικό χρέος - θα πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, Ελλάδας και δανειστών.
Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο ξεκινούν αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μεταξύ τεχνοκρατών Ελλάδας και δανειστών, με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.
Κατά τις πληροφορίες, στις εντατικές διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν οι - γνωστοί σε όλους - εκπρόσωποι της τρόικας, Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), καθώς και ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τ. Wieser και οι συνεργάτες του.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, από την ελληνική πλευρά, θα ηγηθεί των τεχνικών κλιμακίων στις συνομιλίες, ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ).
Παρόντα στις διαπραγματεύσεις θα είναι και τα στελέχη της Lazard που έχει προσληφθεί σε ρόλο συμβούλου για το ελληνικό χρέος.

Υπαναχωρεί η Γερμανία
Βήματα υπαναχώρησης πραγματοποιεί η Γερμανία, η οποία καθιστά σαφές πως αίρει την επιμονή της στην εφαρμογή ορισμένων παραμέτρων του τρέχοντος προγράμματος.
Με τις θετικές εξελίξεις να πυκνώνουν διαρκώς, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο Bloomberg, επισημαίνει πως η Γερμανία δεν επιμένει στην εφαρμογή όλων των παραμέτρων του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης.
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η Γερμανία τάσσεται υπέρ της αλλαγής του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Παράλληλα, εμφανίζεται πρόθυμη να εξετάσει μία σειρά απαιτήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως εκτιμά ο Γερμανός αξιωματούχος, η Ελλάδα δείχνει πρόθεση εφαρμογής του 70% των όρων του προγράμματος, μεταξύ των οποίων και το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.

Μαξίμου: Η Ελλάδα δεν υπέγραψε παράταση μνημονίου, αλλά η καταστροφή δεν ήρθε
Η Ελλάδα δεν υπέγραψε την παράταση του μνημονίου, αλλά καμία καταστροφή δεν ήρθε, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας να πάρουν σαφή θέση απέναντι στα σενάρια χρεοκοπίας ποιυ διακινούνται.
Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και το χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup.
Δεν τα υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές και τονίζουν:
Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup.
Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.

Πιθανό νέο Eurogroup την Παρασκευή 20/2 εάν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία στο Eurogroup στις 16/2
Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να διεξαχθεί ένα ακόμη Eurogroup, ένα νέο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τις Βρυξέλλες, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εμφανίζονται πρόθυμοι για αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να αναζητηθεί κοινός τόπος και να υπάρξει οριστική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 16/2.
Ακόμη όμως και αν δεν υπάρξει συμφωνία στο φραστικό σκέλος, τότε δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ένα ακόμα Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή 20/2, προκειμένου να εκλείψει και η παραμικρή διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Όλη η πρόταση της Ελλάδας

- Παράταση
** Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.
** Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει.
** Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση.

- Χρηματοδοτικό
**Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση
**Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
** Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
** Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
** Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.

- Δημοσιονομικό εξορθολογισμό
** Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
** Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
** Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.
** Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων αποφάσισαν ο J. Dijsselbloem και ο Αλ. Τσίπρας.
Ειδικότερα, κατόπιν του χθεσινού αδιεξόδου, ο εκπρόσωπος του Eurogroup αποκάλυψε πως ο J. Dijsselbloem και ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισαν να συνεργαστούν για την επίλυση των τεχνικής φύσεως προβλημάτων της Ελλάδας.
Πάντως, απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει το πεδίο συμφωνίας μεταξύ του προέδρου του Eurogroup και του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως οι δύο άνδρες είχαν διμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Ας σημειωθεί βέβαια, πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αποφασίστηκε η έλευση ευρωπαϊκής επιτροπής στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει και να κοστολογήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη απόφαση οριστικοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης Dijsselbloem - Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης