Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η δύσκολη εξίσωση Βαρουφάκη για έσοδα, χρηματοδοτικό «κενό» και Μνημόνιο - SOS εκπέμπει ο προϋπολογισμός

Η δύσκολη εξίσωση Βαρουφάκη για έσοδα, χρηματοδοτικό «κενό» και Μνημόνιο - SOS εκπέμπει ο προϋπολογισμός
«Βούλιαξαν» οι εισπράξεις από ΦΠΑ τον Ιανουάριο
Την πιο δύσκολη εξίσωση στο πρώτο εικοσαήμερο του πολιτικού της βίου καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση: θέλει τα λεφτά, δεν θέλει την τρόικα και το Μνημόνιο, αλλά τα ταμεία είναι εντελώς άδεια.
Ήδη, ο Ιανουάριος έκανε ποδαρικό με «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στις εισπράξεις και με την υστέρηση από τον ΦΠΑ να φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ.
Για έναν μαθηματικό, μια εξίσωση με τόσα πολλά ζητούμενα θεωρείται άλυτη. Για έναν οικονομολόγο όπως είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπάρχει λύση, αρκεί να ικανοποιηθούν οι παράμετροι. Η τρόικα, στην προκειμένη περίπτωση, η οποία δεν αλλάζει σύνθεση (Ρίσι Γκογιάλ από ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ από ΕΚΤ και Ντέκλαν Κοστέλο από Ε.Ε ) ως προς τις επικείμενες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την ελληνική πλευρά. Αντίθετα, αυξάνεται κατά ένα μέλος, αφού προστίθεται στον σκληρό πυρήνα της και ο πρόεδρος του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έφυγε από το έκτακτο Εurogroup της Τετάρτης για να προσέλθει στο κανονικό της ερχόμενης Δευτέρας με τον εξής όρο στις αποσκευές του: Για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που έχει αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και τα 5,3 δισ. ευρώ από την εκκρεμούσα δόση, θα πρέπει η τρόικα να επιστρέψει στη χώρα μας και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Όμως, μεγάλος «κάβος» για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι τα λεφτά αυτής της δόσης είναι συνδεδεμένα με μια σειρά από μέτρα λιτότητας που περιγράφονται στο Μνημόνιο και αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση. Αρχής γενομένης από την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» των 2,4 δισ. ευρώ, με τα εξής «σκληρά» ανταλλάγματα: επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και του συνόλου των φοροαπαλλαγών.
Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη «ένεση» ρευστότητας είναι πολύτιμη για το υπουργείο Οικονομικών μπροστά στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες που πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός, ιδιαίτερα δε μετά το «εμπάργκο» τoυ Eurogroup στο ελληνικό αίτημα για αύξηση των εκδόσεων των έντοκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ. Μόνο οι δανειακές υποχρεώσεις για τον μήνα Μάρτιο φτάνουν τα 2,59 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,416 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς το ΔΝΤ. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες, μόλις 620 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί ο Μάιος με πληρωμές 1 δισ. ευρώ.
Η εξίσωση Βαρουφάκη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με την… απορρύθμιση στο μέτωπο των εσόδων, η οποία ξεκίνησε πριν από τις εκλογές και συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα η «τρύπα» στις φορολογικές εισπράξεις να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Η υστέρηση στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ έφτασε τα 450 εκατ. ευρώ, υποχρεώνοντας τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου την προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ μετά το «καμπανάκι» των μειωμένων πληρωμών που χτύπησε στο υπουργείο Οικονομικών.
Ακολούθησε έκκληση από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να πληρωθούν κανονικά οι φόροι, λόγω του κινδύνου που ελλοχεύει για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός:
* Εμφάνισε πλεόνασμα 367 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1,286 δισ. ευρώ. Τον αντίστοιχο μήνα του 2014 ήταν 619 εκατ. ευρώ.
* Τα έσοδα ανήλθαν σε 3,682 δισ. ευρώ καταγράφοντας υστέρηση 20,3% έναντι του στόχου, ενώ στην κόψη του ξυραφιού κινήθηκαν και οι δαπάνες. Είναι μειωμένες μόλις κατά 16 εκατ. ευρώ, στα 3,315 δισ. ευρώ (8 εκατ. ευρώ οι δαπάνες εκλογών).
* Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ (αύξηση 80 εκατ. ευρώ).

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 00:58)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης