Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια στην Ευρώπη – Η Ελλάδα δεν μπλοφάρει

Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια στην Ευρώπη – Η Ελλάδα δεν μπλοφάρει
Δεν θα περάσουμε τις κόκκινες γραμμές που έχουμε χαράξει αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ
Την άποψη πως δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια στην Ευρώπη καθώς και ότι η Ελλάδα δεν μπλοφάρει στις συνομιλίες της με τους Ευρωπαίους εταίρους διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε άρθρο του στους New York Times.
Στο κείμενο του, ο κ.Βαρουφάκης αφού υπογραμμίζει πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα σηματοδοτήσει μια ολόκληρη γενιά και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για το πείραμα της Ευρώπης με τη νομισματική ένωση, αναφέρει πως στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους κάθε άλλο παρά μπλοφάρει.
«Ως υπουργός Οικονομικών ενός μικρού, δημοσιονομικά πιεσμένου έθνους που δεν έχει τον έλεγχο της κεντρικής του τράπεζας και που αντιμετωπίζεται από τους εταίρους ως ένας προβληματικός οφειλέτης, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε μόνο μια επιλογή: να αποφύγουμε κάθε πειρασμό να διαχειριστούμε αυτό το κρίσιμο σημείο ως ένα πείραμα στρατηγικής και αντί αυτού, να παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια τα στοιχεία που αφορούν την κοινωνική οικονομία της Ελλάδας, να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, να εξηγήσουμε γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και να θέσουμε τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων η λογική και το καθήκον μας δεν μας επιτρέπουν να πορευτούμε» τονίζει ο κ.Βαρουφάκης.
Όπως αναφέρει ο κ.Βαρουφάκης, η μεγάλη διαφορά αυτής της κυβέρνησης με την προηγούμενη είναι διττή
«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα δυνατά κατεστημένα συμφέροντα προκειμένου να επανεκκινήσουμε την Ελλάδα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας.
Είμαστε ακόμα αποφασισμένοι να μην αντιμετωπίζεται η χώρα ως μια αποικία χρέους» τονίζει ο κ.Βαρουφάκης.
«Συχνά με ρωτούν.
Τι θα συμβεί αν ο μόνος τρόπος που μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας είναι να αφήσετε τις κόκκινες γραμμές σας και να δεχθείτε μέτρα που θεωρείτε ότι είναι μέρος του προβλήματος, και όχι της λύσης του;
Πιστός στην αρχή ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να μπλοφάρω, η απάντησή μου είναι η εξής:
Δεν πρόκειται να περάσουμε τις «κόκκινες γραμμές» μας.
Διότι διαφορετικά δεν θα ήταν πραγματικά κόκκινες, αλλά απλώς μια μπλόφα» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.
Και συνεχίζει:
«Αλλά τι θα γίνει αν αυτό φέρει στους πολίτες σας πολύ πόνο;
Το πρόβλημα με αυτό το σκεπτικό είναι ότι υποθέτει, μαζί με τη θεωρία των παιγνίων, ότι ζούμε σε μια τυραννία των συνεπειών.
Ότι δεν υπάρχουν οι περιστάσεις να κάνουμε το σωστό, όχι ως μέρος μιας στρατηγικής αλλά πολύ απλά επειδή είναι σωστό» τονίζει ο κ.Γ.Βαρουφάκης.
«Απέναντι σε αυτόν τον κυνισμό η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρωτοτυπήσει.
Θα σταματήσουμε, όποιες και αν είναι οι συνέπειες, όποιες συμφωνίες είναι λανθασμένες για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Το παιχνίδι «επεκτείνουμε και υποκρινόμαστε» που άρχισε αφού το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έγινε μη βιώσιμο το 2010, θα τελειώσει.
Δεν θα λάβουμε άλλα δάνεια τουλάχιστον έως ότου έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας προκειμένου να ξεπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να ξανασταθεί στα πόδια της και να ανταποκριθούμε σε αυτήν την φρικτή ανθρωπιστική κρίση.
Δεν θα υπάρξουν άλλα προγράμματα «μεταρρυθμίσεων», τα οποία στοχεύουν στους φτωχούς συνταξιούχους ενώ αφήνουν άθικτη μια εκτεταμένη διαφθορά.
Η κυβέρνηση μας δεν ζητά από τους εταίρους μια διέξοδο για την αποπληρωμή των χρεών μας.
Ζητάμε λίγους μήνες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα μας επιτρέψουν να αρχίσουμε το έργο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να φέρουμε την ανάπτυξη και να βάλουμε ένα τέλος στην αδυναμία μας να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι αυτή η υποχώρηση από τη θεωρία των παιγνίων υπαγορεύεται από κάποια ριζοσπαστική αριστερή ατζέντα.
Δεν είναι έτσι.
Η σημαντική επιρροή εδώ είναι ο Immanuel Kant ο Γερμανός φιλόσοφος που μας δίδαξε ότι η ορθολογική και η ελεύθερη σκέψη ξεφεύγει από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας κάνοντας ό, τι είναι σωστό.
Πώς ξέρουμε ότι η μετριοπαθής πολιτική μας ατζέντα, η οποία συνιστά και την κόκκινη γραμμή μας, είναι σωστή κατά την άποψη του Kant;
Το γνωρίζουμε κοιτάζοντας στα μάτια των πεινασμένων στους δρόμους των πόλεών μας ή βλέποντας την πίεση στη μεσαία τάξη ή λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των σκληρά εργαζόμενων πολιτών σε κάθε ευρωπαϊκό χωριό και πόλη της νομισματικής μας ένωσης.
Η Ευρώπη θα ανακτήσει την ψυχή της, όταν ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού με το να θέσει τα συμφέροντά τους στο κέντρο της σκηνής» καταλήγει ο Γ.Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης