Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Προθεσμία μιας εβδομάδας στην Ελλάδα να αποδεχθεί παράταση του μνημονίου - Δεν υπάρχει άλλη λύση

Dijsselbloem: Προθεσμία μιας εβδομάδας στην Ελλάδα να αποδεχθεί παράταση του μνημονίου - Δεν υπάρχει άλλη λύση
Η επιμήκυνση του προγράμματος θα συνάδει με δεσμεύσεις - Πρώτα θα υπάρξει αίτημα παράτασης και μετά νέο Eurogroup

(upd10)Σαφές τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, πως η επέκταση του μνημονίου είναι μονόδρομος, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη βιαίη διακοπή των εργασιών της συνεδρίασης, μετά το αδιέξοδο.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ανακοίνωσε επισήμως πως η Ελλάδα έχει προθεσμία μια εβδομάδα, έχει προθεσμία επτά ημερών, προκειμένου να αποφασίσει να καταθέσει αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ήτοι του μνημονίου.
Δεν έχουμε κοινό τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος, αναγνώρισε ο Dijsselbloem.
Εξετάζουμε τεχνικά τις προτάσεις της Ελλάδας, πρόσθεσε, για να τονίσει ωστόσο πως το Εurogroup αισθάνεται απογοητευμένο από τις προτάσεις της Ελλάδας, αφού δεν υπάρχει κοινό πεδίο. 
Δεν καταφέραμε να επιτύχουμε κοινά βήματα με την Ελλάδα, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup. 
Μετά την ενημέρωση για το 70% προς 30% ζητήσαμε επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου, πρόσθεσε, για να επαναλάβει, ρητά και κατηγορηματικά, πως "παρακαλούμε τους Έλληνες να υπάρξει επέκταση του προγράμματος". 
Χρειαζόμαστε χρόνο τον οποίο μας παρέχει η επιμήκυνση του προγράμματος, ανέφερε για να επαναλάβει πως "πρέπει να επιμηκύνουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα, το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να κάνει χρήση της ευελιξίας".
Η επιμήκυνση του προγράμματος θα συνάδει με δεσμεύσεις, εξήγησε για να προσθέσει πως "παράταση μνημονίου σημαίνει και δεσμεύσεις".
"Εμείς απορρίψαμε τις μονομερείς ενέργειες", υποστήριξε.
Παράταση με ευελιξία η μοναδική πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα, επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις προς τους εταίρους της, διαμηνύει ο Dijsselbloem και επαναλαμβάνει "Όχι στις μονομερείς ενέργειες, ναι στην ευελιξία με την απόσυρση ορισμένων μέτρων".
Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως "Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις".
Ταυτόχρονα το Eurogroup ρίχνει το μπαλάκι στην Ελλάδα: "Είναι θέμα της Ελλάδας εάν θέλει επιμήκυνση και ευελιξία του προγράμματος", τόνισε ο Dijsselbloem.
Όλο το Eurogroup αναμένει το αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, με ρήτρα ευελιξίας και τήρηση των δεσμεύσεων, επανέλαβε.
Προτείνουμε παράταση του ελληνικού μνημονίου με ρήτρα ευελιξίας εντός του μνημονίου, σημείωσε εκ νέου.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, η παράταση του μνημονίου στηρίζεται σε θεσμικά όργανα και επομένως η ανάγκη επιμήκυνσης του μνημονίου προκύπτει από τους όρους του ESM.
Απαιτείται η παράταση του μνημονίου για να υπάρξει συμφωνία, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει επίσης πως εκκρεμούν ακόμη απαιτήσεις και προϋποθέσεις του υπάρχοντος προγράμματος.
Παράλληλα ο Dijsselbloem χαρακτήρισε ως ένα είδος επιμήκυνσης και το πρόγραμμα - γέφυρα που προτείνει η Ελλάδα.
Προτιμώ την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, συμπλήρωσε.
Πρώτα θα υπάρξει αίτημα παράτασης και μετά νέο Eurogroup, διεμήνυσε ο Dijsselbloem.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ελληνικές εξελίξεις, τόνισε ο Dijsselbloem, για να προσθέσει πως πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις και η ΕΚΤ, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών, P. Μοscovici, δήλωσε πως δεν επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup, αν και ήταν δυνατόν.
Δεν υπάρχει εναλλακτική, παρά αίτημα παράτασης του προγράμματος, διεμήνυσε ο επίτροπος της ΕΕ.
Υπάρχει κοινή βούληση η Ελλάδα να κάνει χρήση της ρήτρας ευελιξίας, σημείωσε, για να επαναλάβει πως δεν υπάρχει τίποτε άλλο για την Ελλάδα μόνο παράταση του μνημονίου, δίνουμε την δυνατότητα ευελιξίας στην Ελλάδα.
Πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, διεμήνυσε ο Μοscovici, για να τονίσει πως θα ήταν λάθος οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας.
Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, δεσμευόμενος πως θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα.
Όλοι στο Eurogroup συμφώνησαν ότι πλέον είναι θέμα της Ελλάδος να πάρει πρωτοβουλίες, επανέλαβε ο Μοscovici.
"Η Κομισιόν θα συνεισφέρει, αλλά το πλαίσιο τίθεται από το Eurogroup", επανέλαβε ο Moscovici.
"Δεν αποδεχόμαστε το 70% - 30%", τόνισε για να συμπληρώσει πως "Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα πράγματα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις".
Η τελευταία εκταμίευση του ESM προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει, ήταν το τελεσίγραφο που έστειλε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Πρώτα παράταση και μετά αναθεώρηση του προγράμματος, τόνισε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει πως στο θέμα της Ελλάδας "πρέπει να κοιτάξουμε εκ νέου το πού βρισκόμαστε".
Για το ΔΝΤ δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία η 28η Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, σημείωσε επίσης η Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης