Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Θεραπευτική συμφωνία για την Ελλάδα εντός 48 ωρών - Δεν υπάρχει Plan B - Ασαφής η ευελιξία που προτείνει η ΕΕ

Βαρουφάκης: Θεραπευτική συμφωνία για την Ελλάδα εντός 48 ωρών - Δεν υπάρχει Plan B - Ασαφής η ευελιξία που προτείνει η ΕΕ
Βαρουφάκης: Πριν το Eurogroup, ο Moscovici, μου παρουσίασε προσχέδιο - Περιελάμβανε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα - Ξαφνικά το κείμενο αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο
(upd10)Την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει σύντομα μια θεραπευτική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα πνεύμα συναδελφικότητας, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει την πορεία των διαβουλεύσεων στη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup.
Ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει ένα συμβόλαιο ανάπτυξης μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας.
Εντέλει θα υπάρξει μία συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, για να τονίσει ωστόσο πως η Ευρώπη διαφωνεί με το έργο που εκλήθη να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Βαρουφάκης: Το υπάρχον πρόγραμμα απέτυχε στην Ελλάδα, αφού δεν οδήγησε σε επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, διεμήνυσε ο Γ. Βαρουφάκης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το υφιστάμενο πρόγραμμα, ήτοι το μνημόνιο.
Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και να υπάρξουν επενδύσεις για να ξεκινήσει η ανάκαμψη, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα τόνισε πως "απορρίψαμε την παράταση του προγράμματος, αφού το μνημόνιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία".
Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε πως υπάρχει μια σοβαρή αναντιστοιχία μεταξύ της παράτασης του μνημονίου και των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιχειρώντας να περιγράψει τα όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες, πριν και κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης γνωστοποίησε πως "πριν το Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici, του παρουσίασε ένα προσχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα συμφωνούσε.
Το προσχέδιο περιελάμβανε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα.
Το προσχέδιο του Moscovici περιελάμβανε την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, εξήγησε.
Μοναδικός όρος της Ελλάδας ήταν η μη λήψη μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ, τόνισε.
Στο Eurogroup εξήγησα πως δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία μονομερή δράση κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου προγράμματος, συνέχισε ο Γ. Βαρουφάκης.
Ξαφνικά το κείμενο του Moscovici αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας ζητούσε να γυρίσουμε πίσω, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών.
Η κυβέρνηση εξελέγη για να αλλάξει τη φιλοσοφία του προγράμματος, επέμεινε ο Γ. Βαρουφάκης, για να καταστήσει σαφές στη συνέχεια πως "Δεν μας δόθηκαν εγγυήσεις σχετικά με την ευελιξία".
Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αυτή... η κάποια ευελιξία, εξήγησε.
Δεχθήκαμε να μην εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας για 6 μήνες, αλλά δεν λάβαμε τίποτα ως αντάλλαγμα, πρόσθεσε ο Γ. Βαρουφάκης.
Θα δράσουμε με γνώμονα τη μη επιδείνωση της ελληνικής κρίσης, δεσμεύθηκε στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης.
Είμαι σίγουρος πως τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, για να τονίσει πως η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τις υποχρεώσεις της.
Ζητάμε μία διατύπωση, που θα επιτρέπει τη συνέχεια της αναζήτησης κοινού εδάφους, τόνισε και εξέφρασε τη βούληση της Αθήνας να ξεπεράσει τη στενή προοπτική.
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα επιθυμεί μία συμφωνία, η οποία θα πρέπει να είναι σωστή.
Η κυβέρνηση προκαλεί και αμφισβητεί την λογική του προγράμματος, τόνισε επίσης, για να επαναλάβει πως η Αθήνα δεν έχει Plan B, αλλά αντίθετα έχει μόνο Plan A.
Οι όροι του νέου 4μηνου προγράμματος πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και σαφείς, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, καταλογίζοντας εκ νέου ευθύνες προς τους Ευρωπαίους για ασάφεια σε ό,τι αφορά τις διατυπώσεις περί ευελιξίας.
Δηλώσαμε πως δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, τόσο σε νομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεσμεύθηκε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών.
Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, τόνισε σε αυστηρούς τόνους ο Γ. Βαρουφάκης, για να επαναλάβει πως η ΕΕ πρέπει να αποσαφηνίσει τον όρο της ευελιξίας.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη η Ευρώπη να προσαρμοστεί στο γεγονός πως η Ελλάδα αμφισβητεί ένα πρόγραμμα, το οποίο απέτυχε.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον όχι με ένα αποδεδειγμένα λάθος πρόγραμμα, σημείωσε επίσης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια μίας νέας οικονομικής κρίσης, λόγω του αποπληθωρισμού, προειδοποίησε επίσης ο υπουργός.
Είμαστε μέλη της Ευρωζώνης, θα παραμείνουμε στο ευρώ, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση.
Είμαι σίγουρος πως η Ευρώπη θα κάνει τα απαραίτητα βήματα, εξέφρασε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε περιττό το αδιέξοδο, αφού, όπως εξήγησε, δεν βοηθάει να βρούμε το κοινό έδαφος με τους εταίρους.
Εντός των επόμενων 48 ωρών θα υπάρξει συμφωνία, τόνισε επίσης για να προσθέσει πως "Μπορώ να την υπογράψω ανά πάσα στιγμή".
"Δεν παίζουμε παιχνίδια και θέλουμε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις", τόνισε.
Θα υπάρξουν πολύ ουσιαστικές συζητήσεις, έχουν ήδη έχουν ξεκινήσει, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης