Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το δίλημμα της κυβέρνησης - Παράταση του Μνημονίου ή εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος

Το δίλημμα της κυβέρνησης - Παράταση του Μνημονίου ή εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ελλάδα για παράταση Μνημονίου και εφαρμογή των μέτρων επί των οποίων συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ (εργασιακά, συντάξεις, φορολογικά, μισθοί...)
Καινούργιο κεφάλαιο στην Ιστορία επιχειρεί να γράψει η κυβέρνηση μπροστά στο τρομακτικό δίλημμα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη.
Η κυβέρνηση ή πηγαίνει με το αίτημα της παράτασης του Μνημονίου στο έκτακτο Εurogroup της Παρασκευής, αποδεχόμενη έτσι τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου ή οδηγεί τη χώρα σε εκλογές που πιθανότατα θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος…
Υπάρχει και η τρίτη λύση: Να κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι εταίροι και να δεχτούν τη συμφωνία - γέφυρα της ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφάνηκε από την χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό του Γιάννη Βαρουφάκη κορυφώνοντας τις πιέσεις προς τη χώρα μας.
Όλοι, μα όλοι οι εταίροι - και οι 18 - προσαρτήθηκαν στο γερμανικό άρμα, αποφασισμένοι να στριμώξουν στη γωνία και να σπάσουν το ηθικό στον μικρό αλλά «θρασύ» εταίρο που τολμά να αμφισβητήσει την ισχύ των δανειστών και του οικονομικο-πολιτικού κατεστημένου στην Ε.Ε.
Είναι ενδεικτικό ότι η σύνοδος άρχισε με απούσα την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία είχε συσκέψεις επί συσκέψεων για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής άσκηση πιέσεων, υπό την μπαγκέτα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Καμία σχέση με την άτυπη σύνοδο της περασμένης Τετάρτης και τη σύνοδο κορυφής.
Λες και ήταν προσυνεννοημένοι, οι 18 εταίροι έθεσαν από την αρχή ως βασικούς όρους για την επίτευξη μιας συμφωνίας επί του ελληνικού ζητήματος να αποδεχτεί η κυβέρνηση την επέκταση του ισχύοντος προγράμματος (Μνημονίου) για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του και, παράλληλα, να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.
Για τους εταίρους, μόνο η αποδοχή αυτών των δύο όρων από την ελληνική πλευρά θα επιτρέψει περαιτέρω συζήτηση επί των άλλων πτυχών του ελληνικού ζητήματος.
Με άλλα λόγια, πρέπει να αποδεχτείτε τη συνέχιση - επέκταση του σημερινού Μνημονίου και την εφαρμογή των μέτρων - πιο κομψά «μεταρρυθμίσεων» - επί των οποίων συμφώνησε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (εργασιακά, συντάξεις, φορολογικά, μισθοί...).
Από την τήρηση - αποδοχή αυτών των όρων εξαρτάται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί των άλλων θεμάτων και φυσικά η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Στη συνάντηση πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου μεταξύ του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, που κράτησε 15 λεπτά, το κλίμα ήταν θετικό, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι υποβλήθηκε ένα κείμενο συμβιβασμού από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, το οποίο είδε με καλό μάτι η Αθήνα.
Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα χάλασαν.
Υποβλήθηκε δεύτερο κείμενο, το οποίο εγκλωβίζει την κυβέρνηση στο ισχύον πρόγραμμα, αφού αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου η Αθήνα δεσμεύεται να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, στα οποία είχε συμφωνήσει λίγο-πολύ η προηγούμενη κυβέρνηση (συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, φορολογικά...).
Για την υποβολή του δεύτερου κειμένου έβαλε το χεράκι του ο Β. Σόιμπλε.
Φυσικά, η κυβέρνηση απέρριψε το δεύτερο κείμενο.
Και οι δύο πλευρές έμειναν με τις διαφωνίες τους...
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, ενώ αύριο στο «χορό» θα μπει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

M.X.
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 16 Φεβρουαρίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης