Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτο Eurogroup στις 20/2 - Αύριο 19/2 το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και EuroWorking Group

Έκτακτο Eurogroup στις 20/2  - Αύριο 19/2 το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και EuroWorking Group
Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος (δανειακή σύμβαση και μνημόνιο)
Η ΕΕ αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2015, καθώς η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης ενώ το EuroWorking Group θα πραγματοποιηθεί αύριο 19 Φεβρουαρίου.
Αύριο, Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα υποβάλει γραπτό αίτημα επέκτασης κατά έξι μήνες της δανειακής σύμβασης, ενώ μένει να δούμε αν θα επιμείνει να διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο.
Η Γερμανία όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μέχρι τέλη Αυγούστου του 2015, υπό τον απαράβατο όρο ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο Συνεννόησης.
Με βάση πληροφορίες θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, με τη Γερμανία να εκτιμάται ότι θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της και είναι πιθανό να μη δεχτεί ούτε τις ρήτρες ευελιξίας που αφορούν το 30% του «τοξικού» μνημονίου, όπως το αποκαλεί η Ελλάδα.
Στο Eurogroup η ΕΕ στο καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα θα εξετάσει τις ρήτρες ευελιξίας που αφορούν το 30% του μνημονίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία στο σκέλος αυτό θα βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για την παράταση του προγράμματος της Ελλάδος.
Σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ θα εγκρίνει την παράταση του ELA έως τις 4 Μαρτίου, δηλαδή για 14 ημέρες, αλλά δεν είναι αν θα υπάρξει αίτημα αύξησης της γραμμής πίστωσης του ELA.
Να σημειωθεί ότι η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 65 δισ. ευρώ.
Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία η ΕΚΤ δεν θα ακυρώσει το ELA, αλλά θα θέσει όριο στο ύψος της παρεχόμενης ρευστότητας.

Οι προτάσεις της Ελλάδας
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο διαπραγμάτευσης τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε εμφατικά ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Παράλληλα θα είναι από τους πιο "ενθουσιώδεις" μεταρρυθμιστές στην Ευρώπη.
Αναλυτικότερα, η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει αίτημα για την άμεση εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.
Παράλληλα δηλώνει ότι προτίθεται να ζητήσει παράταση της «δανειακής συμφωνίας» ως το τέλος Αυγούστου προτείνοντας αξιολόγηση από την Κομισιόν στο τέλος της περιόδου και δεσμευόμενος για τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις μέσα σε αυτό το διάστημα:
- Καταπολέμηση γραφειοκρατίας-Το κράτος να μην απαιτεί από τους πολίτες έγγραφα τα οποία κατέχει ήδη (και τα οποία βρίσκονται σε κάποιο άλλο τμήμα)
- Μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική διοίκηση προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια
- Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου
- Σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα
- Μεταρρυθμίσεις του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης
- Δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος
- Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος της ιδιωτικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ.
Ομοίως λέει όχι σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α' κατοικία.
Κάνει λόγο επίσης για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 76 δισ. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 εκατ. ευρώ.
Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα μπορούσε να καθυστερήσει για ένα διάστημα.

Αύριο η συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Παρασκευή το έκτακτο Eurogroup
Αύριο Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται τα πρακτορείο Reuters.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Μετά την υποβολή του αιτήματος, ο J. Dijsselbloem θα δώσει το «πράσινο φως» για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο απορρίπτουν τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο και ζητούν παράταση του συνόλου του τρέχοντος προγράμματος.
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης