Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη δημοσιότητα οι προκλητικές αξιώσεις της Γερμανίας - Τι ζητά από την Ελλάδα για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Στη δημοσιότητα οι προκλητικές αξιώσεις της Γερμανίας - Τι ζητά από την Ελλάδα για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup
Ο Γερμανός εκπρόσωπος στο Euro Working Group χαρακτήρισε πλήρως ασαφές το ελληνικό αίτημα για παράταση, μην διστάζοντας να το χαρακτηρίσει "Δούρειο Ίππο"
Εξαιρετικά σκληρή απέναντι στην Ελλάδα ήταν η θέση της Γερμανίας στο σημερινό Euro Working Group, που συνεδρίασε με στόχο την προετοιμασία του κρίσιμου Eurogroup της Παρασκευής 20/2.
Ο Γερμανός εκπρόσωπος στο Euro Working Group χαρακτήρισε πλήρως ασαφές το ελληνικό αίτημα για παράταση, μην διστάζοντας να το χαρακτηρίσει "Δούρειο Ίππο".
Ταυτόχρονα η γερμανική πλευρά, κατά τη διάρκεια του Euro Working Group, επέμεινε πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η παράταση του μνημονίου.

Αποσπάσματα από τη γερμανική παρέμβαση στο Euro Working Group
Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά αυξάνει τα περιθώρια για ερμηνεία.
Τα κρίσιμα σημεία της ελληνικής επιστολής είναι τα εξής:
- Δεν περιλαμβάνει καμία καθαρή δέσμευση της Ελλάδας για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν έχει σαφή δέσμευση για λήψη μέτρων.
- Είναι πλήρως ασαφές το πως η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει τις υποχρεώσεις της κατά τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένης της τρύπας στα φορολογικά έσοδα.
Για τον λόγο αυτό, η ελληνική επιστολή δεν βρίσκεται σε εναρμόνιση με τις θέσεις που εκφράστηκαν στο τελευταίο Eurogroup.
Η ελληνική επιστολή αντιπροσωπεύει έναν "Δούρειο Ίππο", με στόχο να λάβει η Ελλάδα ένα δάνειο - γέφυρα και στην ουσία να βάλει ένα τέλος στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν έχει καμία ουσία να συνταχθεί ανακοίνωση του Eurogroup την Παρασκευή.
Τι πρέπει να γίνει:
1) Οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε άμεση συνάρτηση με την ελληνική επιστολή και στη συνέχεια να ενημερώσουν το Eurogroup εάν η ελληνική επιστολή μπορεί να θέσει τις βάσεις για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και βιώσιμα επίπεδα χρέους.
2) Χρειαζόμαστε μια σαφή και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις, ως εξής:
"Αιτούμαστε για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη χρήση ευελιξίας.
Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς - ιδρύματα (institutions) τυχόν αλλαγές στο υφιστάμενο μνημόνιο.
Στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος".
3) Η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημοσίως πως θα παραιτηθεί από μονομερή εθνικά μέτρα, τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο το τρέχον πρόγραμμα.
Οι ελληνικές αρχές δεν θα αναλάβουν καμία πρωτοβουλία ή κανένα μέτρο που δεν είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος.
Αυτό περιλαμβάνει παραίτηση από τις εξαγγελίες για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Το (κεφαλαιακό μαξιλάρι) των 10,9 δισ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να παραταθεί, αφού οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.


Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης