Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στροφή της κυβέρνησης μετά τις πιέσεις - Στον «πάγο» οι κοινωνικές παροχές μετά από απαίτηση των δανειστών

Στροφή της κυβέρνησης μετά τις πιέσεις - Στον «πάγο» οι κοινωνικές παροχές μετά από απαίτηση των δανειστών
Η πρώτη συμφωνία swap για να πληρωθεί το ΔΝΤ
Χωρίς το «καλάθι» των παροχών προσέρχεται στο πιο κρίσιμο Eurogroup στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας o Γιάνης Βαρουφάκης, σε μια νέα προσπάθεια για συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μετά την ηλιαχτίδα του χθεσινού EuroWorking Group.
Αυτή λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που η ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας έχει αρχίσει να μειώνεται επικίνδυνα και οι επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοιμάζονται για την πρώτη συμφωνία ανταλλαγής χρέους (swap) με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Από τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας των μειωμένων ροών από τους φόρους, οι επικεφαλής στην πλατεία Συντάγματος δεν έχουν άλλη λύση από το να «σκουπίσουν» τα αποθεματικά των φορέων για να πληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου που φτάνουν τα 2,5 δια. ευρώ.
Αλλωστε, η αύξηση των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων, οι ενδοκυβερνητικές συμφωνίες «swap» και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τα τρία χρηματοοικονομικά όπλα που έχει στη διάθεση του ο κάθε υπουργός Οικονομικών για να μπορέσει να καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό, που για φέτος φτάνει τα 22 δισ. ευρώ.
Ήδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει στηθεί και περιμένει τα 1,416 δισ. ευρώ που είχε δανείσει το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα και τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν εντόκως (4%) τον επόμενο μήνα. Τον «λογαριασμό» του Μαρτίου επιβαρύνουν ακόμη πληρωμές 800 εκατ. ευρώ για τόκους, 200 εκατ. ευρώ για άλλες υποχρεώσεις και 79 εκατ. ευρώ για ομόλογα που δεν είχαν κουρευτεί με το PSI.
Ολες αυτές οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στις παροχές που έταξε με τις προγραμματικές της δηλώσεις και στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου σε Ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογία.
Το μήνυμα έχει σταλεί πολλάκις από τους θεσμούς. Τελευταίος παραλήπτης ήταν ο καθηγητής Γιώργος Χουλαριάκης και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που εκπροσώπησε τη χώρα στο χθεσινό EuroWorking Group που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασε την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του Προγράμματος. Η κυβέρνηση επιθυμεί επέκταση του προγράμματος-γέφυρα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 για να μπορέσει να περάσει τον μεγάλο κάβο των πληρωμών του Ιουλίου και του Αυγούστου, 5,12 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Το αίτημα της Αθήνας με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς θα εξεταστεί λέξη προς λέξη σήμερα από τους 18 υπουργούς Οικονομικών που έχουν ήδη ενημερωθεί για το περιεχόμενό του από την Τέταρτη το βράδυ (18 Φεβρουαρίου ) που εστάλη η επιστολή από τον Γιάνη Βαρουφάκη στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σε αυτό το κείμενο ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δεσμεύεται για αποχή της κυβέρνησης από μονομερείς ενέργειες (όπως η αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, όπως επίσης σε μισθούς και συντάξεις, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά της 13ης σύνταξης γι’ αυτούς που λαμβάνουν σύνταξη κατώτερη των 700 ευρώ κ.ά.) για να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ κάθε νέο μέτρο θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο. Στην ίδια επιστολή, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας προς όλους τους πιστωτές της.
Με αυτό το κείμενο αποδέχεται ουσιαστικά την απαίτηση των Ευρωπαίων για παράταση και ολοκλήρωση των υφιστάμενων συμφωνιών, δηλώνοντας μάλιστα την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να συνεργαστεί με τους εταίρους της, «προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο».
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση διεκδικεί αλλαγές στο μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής με τη συναίνεση των δανειστών μας. Επίσης, θέτει διπλωματικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και της αναπροσαρμογής των φιλόδοξων στόχων που είχαν τεθεί στον φετινό προϋπολογισμό, ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οπως αναμενόταν, η εξάμηνη παράταση αφορά την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς τη χώρα μας (Master Financial Assistance Facility Agreement), υιοθετώντας την ορολογία που πρότεινε προχθές ως συμβιβαστική λύση η Ε.Ε.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης