Τελευταία Νέα
Οικονομία

Economist: Κανείς δεν θέλει ένα Grexit – Αλλά η επίτευξη συμφωνίας παραμένει δύσκολη

tags :
Economist: Κανείς δεν θέλει ένα Grexit – Αλλά η επίτευξη συμφωνίας παραμένει δύσκολη
«Τι πήγε στραβά στην Ελλάδα;» διερωτάται το βρετανικό περιοδικό
Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σε διάστημα 10 ημερών σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην ελληνική κρίση.
«Το κλίμα είναι δηλητηριώδες.
Στις 19 Φεβρουαρίου η Γερμανία απέρριψε απροσδόκητα το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος διάσωσης της που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες αφότου διατυπώθηκε.
Μέχρι πριν λίγους μήνες η Ελλάδα φαινόταν να είναι σε καλό δρόμο.
Ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, η οικονομία είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ενώ και η ανεργία φαινόταν να έχει φτάσει στο αποκορύφωμα μτης.
Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να ολοκληρώσει την τελική φάση του μνημονιακού προγράμματος.
Αλλά τι πήγε στραβά;» διερωτάται ο Economist.
«Η πολιτική, με μια λέξη» αναφέρει το περιοδικό.
«Μετά από τον κακό υπολογισμό του Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που εναντιώθηκε σφόδρα στην πολιτική λιτότητα κέρδισε τις εκλογές, σχηματίζοντας κυβέρνηση με ένα μικρό δεξιό και εθνικιστικό κόμμα.
Πολλοί από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη υπέθεσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, από την ώρα που αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας θα έκανε «κωλοτούμπα» από τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
Αντίθετα, τόσο αυτός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης πρότειναν «εξωτικούς» τρόπους για το ελληνικό χρέος και αρνήθηκαν το αίτημα για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον Economist, Τσίπρας και Βαρουφάκης βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ενωμένη αντίθεση των Ευρωπαίων.
«Ακόμα και χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες όπως άλλες συνθήκες θα διάκεινταν θετικά απέναντι στην πολιτική κατά της λιτότητας του κ.Τσίπρα, απέρριψαν τα περί διαγραφής χρέους, κυρίως γιατί θα έχαναν και οι ίδιοι.
Η ΕΚΤ διέκοψε την κύρια γραμμή στήριξης στις ελληνικές τράπεζες.
Οι Γερμανοί υιοθέτησαν μια ιδιαίτερα σκληρή στάση.
Αν και ποτέ δεν είχαν τη διάθεση να υποκύψουν στις ελληνικές απαιτήσεις, παράλληλα φοβούνταν ότι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλες λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία.
Επιπλέον, πολλοί αξιωματούχοι, τονίζουν ότι πλέον η Ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση για να διαχειριστεί μια τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σήμερα από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.
Αυτό τους δίνει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζει ο Economist.
«Κανείς δεν θέλει ένα Grexit.
Και όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν οι παράμετροι μιας πιθανής συμφωνίας.
Η Ελλάδα θέλει να της επιτραπεί να εκδίδει βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια για να ανταπεξέλθει στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές της δυσκολίες.
Αλλά η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένη να το επιτρέψει αυτό, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το πρόγραμμα της.
Ούτε σκοπεύει να απελευθερώσει τα 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη της από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Από την πλευρά τους οι Έλληνες υπονοούν ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν ένα νέο πρόγραμμα σε μερικούς μήνες, υπό άλλη ονομασία, το οποίο θα ελέγχεται από τους θεσμούς και όχι από τη μισητή τρόικα.
Αλλά χωρίς μια δέσμευση από την Ελλάδα για εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να περάσει στην Ευρώπη.
Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι απίθανο να διεξαχθεί ομαλά και ο χρόνος στερεύει επικίνδυνα» καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης