Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα αμέσως μετά την εκπνοή της τετράμηνης εκεχειρίας - Έρχονται μήνες - «φωτιά» για τον προϋπολογισμό

Μέτρα αμέσως μετά την εκπνοή της τετράμηνης εκεχειρίας - Έρχονται μήνες - «φωτιά» για τον προϋπολογισμό
Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβούν τα πάντα μετά τις 30 Ιουνίου που ολοκληρώνεται το στάδιο - γέφυρα
«Επί θύραις» είναι τα νέα μέτρα στην οικονομία που θα επιβληθούν από 1ης Ιουλίου του 2015 με την εκπνοή της τετράμηνης εκεχειρίας που επισύναψε η κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους.
Όμως, οι συζητήσεις για το περιεχόμενο τους θα ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας, μαζί με τις διαβουλεύσεις που θα έχει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές για το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Αθήνας και των νέων δεσμεύσεων που θα επωμισθεί η χώρα.
Κληθείς να περιγράψει τα επόμενα βήματα της συμφωνίας που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup για την τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδος, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μίλησε για μία περιοχή που δεν έχει ακόμη «χαρτογραφηθεί».
Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβούν τα πάντα μετά τις 30 Ιουνίου που ολοκληρώνεται το στάδιο - γέφυρα και μπαίνει σε εφαρμογή το κανονικό Πρόγραμμα ή το Συμβόλαιο, όπως θέλει να το λέει η κυβέρνηση.
Για την ώρα αυτό που «καίει» τον Γιάννη Βαρουφάκη είναι οι μεγάλες υποχρεώσεις που έχει ο προϋπολογισμός το επόμενο διάστημα.
Μόνο οι δανειακές ανάγκες τον Μάρτιο φθάνουν τα 2,59 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,416 δισ. ευρώ αποτελούν δάνεια προς το ΔΝΤ και 800 εκατ. ευρώ τόκοι.
Τα υπόλοιπα 279 εκατ. ευρώ αφορούν πληρωμές για ομόλογα που έμειναν εκτός «κουρέματος».
Ο Απρίλιος, είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες, μόλις 620 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο Μάιος με πληρωμές 1 δισ. ευρώ.
Μήνες - «φωτιά» για τον προϋπολογισμό είναι οι καλοκαιρινοί που συνιστούν ένα πραγματικό «τρίγωνο του διαβόλου»: Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ωριμάζουν τίτλοι οι οποίοι μαζί με τους τόκους ανέρχονται σε 2,62 δισ. ευρώ, 5,12 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Στο σκέλος της χρηματοδότησης η ελληνική πλευρά διατηρεί στο τραπέζι την αύξηση του stock εντόκων γραμματίων ενώ διαπραγματεύεται και την καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από ελληνικά ομόλογα απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξοφληθεί μέρος της δόσης του Μαρτίου.
Όσον αφορά την αξιολόγηση του Προγράμματος και σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα «η τρόικα όπως την γνωρίζαμε δεν θα ξαναέρθει στην Αθήνα».
Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να μας επιτηρούν, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται με την Κομισιόν στις Βρυξέλλες. «Αν το θέμα των διαβουλεύσεων αφορά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μιλάμε και με τον Μάριο Ντράγκι» διευκρίνισε.
«Πρέπει να δώσουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας σε φοροδιαφυγή, δημόσιο τομέα και διαφθορά» είπε ο ίδιος αξιωματούχος κληθείς να περιγράψει τις ενέργειες της κυβέρνησης στους τέσσερις μήνες που έπονται.
Ο εισπρακτικός στόχος που έχει τεθεί προβλέπει έσοδα 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.
Κάτι που μεταφράζεται σε εισπράξεις 550 εκατ. ευρώ το μήνα (!) - πράγμα αδύνατο έως ακατόρθωτο, σύμφωνα με άλλη πηγή του υπουργείου που διασκέδασε και μόνο στην αναφορά του…
Από την άλλη οι μεταρρυθμίσεις και τα έσοδα από τον περιορισμό της παραοικονομίας είναι τα μόνα όπλα της κυβέρνησης εάν θέλει να αποφύγει μέτρα όμοια με αυτά που περιγράφονταν στο περίφημο mail του Γκίκα Χαρδούβελη.
Η ίδια πηγή χαρακτήρισε κρίσιμο νομικό σταθμό τον Απρίλιο, αλλά και το τέλος του Ιουνίου, οπότε λήγει το τετράμηνο μορατόριουμ.
Υπογράμμισε πως με τη νέα συμφωνία διασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξουν νέα υφεσιακά μέτρα, ενώ τερματίζεταο ο προηγούμενος αποπνικτικός στόχος των πλεονασμάτων 3% το 2015 και 4,5% το 2016.
Φυσικά, με την ανακωχή «παγώνουν» και οι κυβερνητικές εξαγγελίες…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης